polèmica

El conseller Calvet anuncia una reunió entre Govern, ens locals i promotors per l’abocador de Riba-roja

El titular del departament de Territori i Sostenibilitat obre la porta a "replantejar o actualitzar" el dipòsit de residus no perillosos projectat des del 2008

per Redacció, Tortosa, 3 de gener de 2019 a les 19:59 |
Calvet també s’ha reunit amb l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i l’ha presentat com a nova presidenta del CAT. | Cedida
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que este mes es convocarà una reunió sobre la construcció d’un abocador de residus a Riba-roja d’Ebre  amb els ens locals, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’empresa promotora. Després que la majoria d’alcaldes de la comarca hagin demanat la paralització, Calvet ha recordat que el projecte es remunta al 2008 i ha seguit “amb normalitat totes les tramitacions burocràtiques i administratives”. Malgrat tot, el Govern està disposat a atendre “l’alarma” que s’ha generat al territori i s’obre a "replantejar o actualitzar" el dipòsit de residus industrials no perillosos.

Calvet ha subratllat que el procediment “s’ha fet amb informacions públiques que no han tingut al·legacions de pes, però quan el projecte s’ha trobat en la fase d’implantació, en fase de llicència municipal, ara sembla que s’ha aixecat l’alarma al territori”. Per este motiu, el conseller ha explicat que este gener faran una reunió entre les autoritats locals de la Ribera d’Ebre i Riba-roja, l’autoritat ambiental, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, i l’empresa promotora.


Reducció del cabal del transvasament de l’Ebre

D’altra banda, el conseller s’ha reunit amb l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i l’ha presentat com a nova presidenta del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Calvet ha admès la importància de la “presidència ebrenca” per tal de poder tindre “una estructura de governança del CAT més vinculada a l’actiu del riu”. En este sentit, el conseller ha obert la porta a reduir el cabal del transvasament d’aigua de l’Ebre al Camp de Tarragona, atès que la indústria ha reduït la demanda gràcies a l’impuls de sistemes de reutilització. De fet, Calvet ha dit que el Govern vol estendre este model a altres indrets, com l’àrea metropolitana de Barcelona a través del transvasament del Ter i del Llobregat. 

Pla per millorar el centre històric de Tortosa

D’altra banda, el conseller ha anunciat un acord amb l’Ajuntament de Tortosa per revitalitzar el nucli històric. El pla, que vol donar continuïtat a la Llei de barris, farà una diagnosi de l’estructura de la propietat del centre de la ciutat, i permetrà intervindre en les Inspeccions Tècniques dels Edificis i en possibles adquisicions i enderrocs. Este mes es farà una primera reunió tècnica d’avaluació entre l’Agència de l’Habitatge i els serveis tècnics de l’Ajuntament, i posteriorment es concretaran les inversions. L’anunci arriba després que el 25 de desembre passat s’ensorrés un habitatge al casc històric de Tortosa -el quart des de l’octubre-. 

 

Participació