Alcaldes i càrrecs electes de la Ribera d'Ebre es planten contra el dipòsit de residus no perillosos de Riba-roja

Insten a la Generalitat i a l'Agència Catalana de Residus que paralitzi "immediatament" els tràmits del projecte de l'abocador

Alcaldes i representants electes de la Ribera d'Ebre en la roda de premsa després de la reunió per rebutjar l'abocador que s'ha d'ubicar a de Riba-roja.
Alcaldes i representants electes de la Ribera d'Ebre en la roda de premsa després de la reunió per rebutjar l'abocador que s'ha d'ubicar a de Riba-roja. | ACN
Redacció
30 de desembre del 2019
Actualitzat a les 17:21h
La majoria dels alcaldes de la comarca de la Ribera d'Ebre s'han reunit este diumenge al municipi de la Torre de l'Espanyol per mostrar el seu rebuig al dipòsit de residus industrials no perillosos que s'ha d'ubicar al municipi de la Riba-roja d'Ebre i que ja ha iniciat la tramitació del permís d'obres. "Ens hem unit tots, més enllà de partits i ideologies, per fer front a un projecte que és una nova agressió pel territori", ha sentenciat Joan Juncà, batlle de la Torre de l'Espanyol. A més, tots ells defensen un model de desenvolupament econòmic i social basat en el turisme rural, el sector primari i en els actius històrics. "No volem un model que depenga d'empreses contaminants i perjudicials" ha reblat Juncà. Per tot plegat, han instat al departament de Territori i Sostenibilitat i a l'Agència Catalana de Residus que paralitze "immediatament" els tràmits del projecte de l'abocador i a l'Ajuntament de Riba-roja a aturar-lo.

Han assistit a la reunió els batlles de Móra la Nova, Rasquera, Benissanet, Garcia, Ginestar, Móra d'Ebre, Vinebre, Miravet i la Torre de l'Espanyol, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, els regidors de Medi Ambient de la Palma d'Ebre i Flix i el regidor a l'oposició de Tivissa. En total nou alcaldes, divuit regidors i tres entitats.

"Aquí en sabem d'agressions (...) som una comarca experta en lluites pel territori" ha asseverat l'alcalde de la Torre de l'Espanyol i portaveu de la resta de batlles i representants electes de la comarca. De fet, Juncà ha esmentat les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós, la contaminació del pantà de Flix i l'abocador de Tivissa, com alguns dels greuges que patixen. "Sabem del que parlem perquè ja en tenim un a Tivissa, la diferència és que el que es planteja encara és més gran", ha afirmat.

A la vegada, critiquen que s'haja "trencat la dinàmica positiva" engegada des de fa molts anys per les institucions i les entitats territorials. I és que reiteren que aposten per un turisme de qualitat que aprofiti els actius històrics, patrimonials i naturals i per fomentar el sector primari i agroalimentari. "Després de tants esforços, el projecte d'abocador de Riba-roja xoca frontalment amb la línia marcada i consensuada", subratllen en el manifest conjunt.

"És urgent la lluita i l'oposició. Si no, ens el trobarem abans del que ens esperem, perquè està en una fase avançada", ha assegurat Juncà. Per esta raó, ha reiterat: "Hi som i hi serem per protegir la nostra comarca".

De fet, el front institucional insta al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i a l'Agència Catalana de Residus que aturin "immediatament" els tràmits del projecte i també exigeix que l'ajuntament riba-rogenc no autoritze la seua construcció. Així mateix, els alcaldes avancen que presentaran mocions contràries als ajuntaments i consells comarcals i fan una crida a la mobilització de la resta d'institucions, entitats cíviques, econòmiques i socials del territori.

El proper Consell d'Alcaldes de la Ribera d'Ebre debatrà el projecte
En el proper Consell d'Alcaldes del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, previst pel 4 de gener, es reuniran tots els batlles i tractaran esta qüestió. Segons Juncà, l'alcalde de Riba-roja, Antoni Suàrez, tindrà llavors "l'oportunitat d'explicar-se". Juncà reitera que entén que "mire per la seva subsistència" però advertix que estan parlant d'afers que "afecten molt més que un municipi". A banda, Juncà també insinua que no és una casualitat la reactivació del projecte amb el fet que Súarez siga delegat territorial del departament de Territori i Sostenibilitat.

El projecte de l'abocador
El dipòsit de residus controlats suposarà una inversió inicial de 10 milions d'euros i garantirà uns ingressos mínims al consistori de 240.000 euros l'any. Entre les contraprestacions també s'ha negociat que els veïns del municipi s'estalvien l'impost de la brossa a partir de l'any que ve i s'invertiran 4 milions d'euros en un vial d'accés, independent de la futura carretera a Almatret. També s'ha acordat la creació de 14 llocs de treballs i es facilitaran contractes a empreses locals i ofertes laborals.

L'abocador s'emplaça en una superfície de 34 hectàrees i tindrà quatre cel·les per emmagatzemar residus de classe II, residus no perillosos, segons defineix l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). En la primera fase del projecte es construirà un centre de valorització, amb una línia de triatge i una altra línia de premsat. La seva operativitat serà de 21 anys d'explotació, els quals se sumaran 30 anys de seguiment i control a cada cel·la.

El projecte de l'empresa Urbaser es va iniciar el 2008 amb la signatura del primer conveni amb l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre. Ara bé, estava aturat des de 2014 pel context econòmic, malgrat que comptava amb la declaració d'impacte ambiental per part del Departament de Territori i Sostenibilitat des de 2012, i amb el Pla Especial Urbanístic aprovat el 2013 per la Comissió d'Urbanisme de Catalunya. 

Les negociacions, reiniciades l'any 2017, no han estat fàcils - hi ha hagut plets a resoldre entremig-, però finalment, l'acord entre el consistori i la nova UTE - Urbaser i Griñó- s'ha tancat. Este desembre es va sol·licitar el permís d'obra i es preveu que es concedisca en poques setmanes.