preus

Transport, mòbils i peatges: tot el que cal saber dels canvis de preus el 2019

L'any nou arriba al canvis i congelacions de preus

per Redacció, 30 de desembre de 2018 a les 09:30 |
El preu dels peatges a les autopistes de l'Estat augmentarà un 1,67% de mitjana. | Peatges
L'any 2019 arriba amb la congelació en la part regulada de les factures de llum i de gas, però també amb augments en sectors com el taxi, els peatges, o els serveis de telefonia mòbil. D'altra banda, més de 1.200 medicaments de les farmàcies -com l'ibuprofè- baixaran de preu. Però l'import dels peatges a les autopistes de l'Estat augmentaran un 1,67% de mitjana.

Sobre l'energia, l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat la congelació de la part regulada de la tarifa del gas i l'electricitat. De fet, la tarifa d'últim recurs de gas natural baixarà un 4,6% de mitjana, segons el BOE. Això no impedirà, però que les companyies elèctriques puguen pujar les tarifes dels seus serveis, que alguns experts apunten que podrien pujar un 4%. 

 

Foto: pexels


Telefonia mòbil

Així mateix, l'ONG FACUA-Consumidors en Acció ha advertit que, per exemple, Movistar tornarà a pujar les seves tarifes a partir de mitjans de gener, amb un 33,3% més que l'any passant en l'establiment de trucada del paquet Fusió 0 -passant de 30 a 40 cèntims. Així mateix, Movistar ADSL -que no inclou telefonia mòbil- puja 3 euros al mes.

Pugen els peatges


El preu dels peatges a les autopistes de l'Estat augmentarà un 1,67% de mitjana a partir de l'1 de gener. Es tracta del segon any consecutiu d'increments després que l'any passat el Ministeri de Foment pugés un 1,91% els peatges. Els preus de les autopistes rescatades, com les radials de Madrid, estaran congelats.

Els peatges a les autopistes de la Generalitat pujaran entre un 1,5% i un 2,9%, segons les dades difoses per la conselleria de Territori. En concret, el preu del túnel del Cadí i el túnel de Vallvidrera pujaran un 2,12%, mentre que els túnels del Garraf, a la C-32, seran un 2,21% més cars. La C-33 entre Barcelona i Montmeló, a la barrera de Mollet, pujarà un 1,5%, mentre que els accessos a Premià i Alella de la C-32 seran els trams amb els augments més importants, d'un 2,94% i un 2,7%, respectivament. A la C-16, el peatge pujarà un 2,32% entre Sant Cugat i Manresa, a la barrera troncal Sant Vicenç, i un 2,13% entre Sant Cugat i Terrassa, a la barrera de les Fonts.

Medicaments

Finalment, més de 1.200 medicaments que es poden obtenir en farmàcies baixaren de preu gràcies a l'entrada en vigor de l'Ordre de preus de referència de 2018, el 27 de novembre. La factura pública de medicaments es reduirà en gairebé 90 milions d'euros. Medicaments antiinflamatoris, per a l'artrosi, el glaucoma o per la hipertensió arterial s'inclouen entre els que veuran reduït el seu preu a partir de la setmana que ve.

 

Participació