​El 21-D suma fins a tres detinguts a les Terres de l’Ebre

La CUP denuncia una operació "repressiva" i "completament il·legal" dels Mossos a l'Ampolla

Crema de neumàtics en un dels talls d'este matí a l'Ampolla.
Crema de neumàtics en un dels talls d'este matí a l'Ampolla. | ACN
S. Berbís/R.Regolf
21 de desembre del 2018
Actualitzat el 22 de desembre a les 9:14h
Jornada complicada a les Terres de l’Ebre després dels talls de l’AP-7 i l'N-304 a l’Ampolla per part dels CDR. Inicialment, arran del tall de l’autopista d’este matí els Mossos d’Esquadra han detingut dos persones, un home d’edat avançada i un jove, per desordre públic i danys. A més, unes 49 persones també han estat identificades. Cap a les cinc de la tarde els Mossos han  entrat en un bar de l’Ampolla on s’hauria refugiat un jove al qual han acabat també detenint, en este cas per desordre públic i danys i també per incendi i resistència i desobediencia a l’autoritat. 

Des dels CDR s’ha fet una crida perquè s’acudisca a la comissaria de Tortosa, on resten els tres  detinguts a l’espera de declarar en seu policial. Desenes de persones s’han concentrat davant de la comissaria dels Mossos en protesta per la seua actuació i per la detenció dels manifestants.



La CUP ha denunciat que els Mossos han dut a terme esta tarda a l'Ampolla una operació "repressiva" i "completament il·legal" i ha demanat explicacions al Govern per saber si ha estat ordenada per l'executiu o ha estat "a iniciativa dels mateixos agents”. El partit denuncia que l'actuació ha tingut lloc a les 5 de la tarda, "quan ja feia hores" que havien acabat els talls de l'AP-7 i de l'N-340. Segons la versió dels cupaires, un grup "nombrós i indeterminat" d'agents antidisturbis ha entrat dins un establiment del municipi i "han destrossat tot el bar". També afirmen que la policia ha detingut dos persones. Els Mossos, però, indiquen que ha estat una.

La CUP també denuncia que al migdia, quan ja havia acabat el tall de l'AP-7 del matí i el posterior tall de la N-340, els Mossos "han començat una càrrega policial i una persecució" de les persones "que ja abandonaven" el lloc i "han identificat una quarantena de persones en diferents grups retinguts".

Mitja hora més tard, relata el partit, quatre furgons policials han identificat una desena de persones "després d'amenaces", i n'han detingut dos, "una de les quals ha hagut de requerir atenció sanitària". La CUP afirma que, segons testimonis, alguns agents "portaven porres extensibles, de caràcter il·legal".

Després, cap a les 5 de la tarda, un grup d'antidisturbis dels Mossos d'Esquadra "han assaltat el bar de l'estació". La formació afirma que els agents han destrossat "tot el mobiliari" i han "agredit" les persones que hi havia a dins, entre elles "gent gran habitual de l'establiment". La CUP afirma que aquí s'han detingut dos persones més. Els Mossos indiquen que el motiu de la detenció, que mantenen que és d’una persona, han estat desordres públics, danys, incendi i resistència i desobediència a agents de l'autoritat.

La CUP també ha denunciat que després dels fets, agents regulars dels Mossos s'han presentat a l'indret, i que "quan les persones que han estat víctimes d'esta agressió" han relatat els fets els han respost "truqueu la Policia".

Laia Estrada, portaveu nacional de CUP, ha denunciat que estos fets són "del tot inadmissibles" i ha considerat que "vulneren tots els protocols policials". Al seu parer, demostren que "els abusos policials son una pràctica habitual en els darrers mesos".
Estrada ha instat el delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Francesc Xavier Pallarès; al conseller d'Interior, Miquel Buch, i al president de la Generalitat, Quim Torra, a aclarir els fets.

Des dels CDR s’ha fet una crida perquè s’acudeixi a la comissaria de Tortosa, on resten els tres detinguts a l’espera de les diligències policials:
 Restablerta la circulació a l’AP-7

Sobre les quatre de la tarde el trànsit a l’AP-7 al seu pas per l’Ampolla ja ha quedat restablert, un cop netejat i reparat l’asfalt afectat per la crema de pneumàtics. La circulació havia quedat alterada des de les sis de la matinada pels talls de trànsit convocats pel CDR, que han estat concentrats a la via fins a dos quarts de dotze. Els manifestants, que havien situat diverses barreres de seguretat perpendicularment damunt la calçada, han abandonat la protesta cremant una filera de pneumàtics.

La concessionària d’autopistes ha informat que les tasques de neteja i reparació podien allargar-se fins a vuit hores. Finalment, al voltant de les tres de la tarda s’ha restablert el trànsit en sentit sud i, una hora més tard, també en sentit nord.