Alcanar dona per perduda la temporada de cítrics i se suma a la protesta per salvar el sector

Una trentena de pobles valencians reclamen modificar l'acord amb els productors del sud d'Àfrica per evitar col·lapses al mercat europeu que fan caure els preus

Imatge d'arxiu de clementines de la IGP Soldebre.
Imatge d'arxiu de clementines de la IGP Soldebre. | ACN
Redacció
18 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:36h
El municipi d'Alcanar participarà en les concentracions que s'han convocat este dimarts al vespre a les places dels ajuntaments de 26 pobles del País Valencià. Unes protestes per defensar la citricultura, on els pagesos exigeixen una clàusula salvaguarda de l'acord amb el sud d'Àfrica que es pugui activar a l'inici de la campanya si hi ha excés d'oferta. La campanya d'enguany es dona per perduda però es reclamen mesures perquè la situació no es repeteixi l'any vinent. Els preus han caigut en picat, de fins a 30 cèntims per quilo l'any passat a menys de 10 cèntims enguany.

L'inici de la campanya de cítrics al País Valencià i les Terres de l'Ebre se solapa amb el final de la campanya al sud d'Àfrica. Fins ara deixaven d'arribar cítrics africans als volts del mes de setembre, just quan arrenca la collita a la península. Però l'actual protocol permet que el cítric africà estigui arribant a Europa fins ben entrat el mes de novembre, sense penalització amb aranzels ni limitació de quota. Enguany, quan s'han començat a collir les varietats primerenques de clementina ebrenca i valenciana, l'oferta a Europa s'ha col·lapsat i ha arrossegat els preus a la baixa. Si l'any passat es va arribar a cobrar entre 25 i 30 cèntims d'euros per quilo de clementina, enguany es preveu que no se'n cobre ni 10 cèntims d'euro. "Si enguany cauen els preus a la meitat que l'any passat, és catastròfic a nivell de pobles. Prenem mal tots", ha apuntat Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos (UP).

La clàusula salvaguarda per limitar les importacions, i que ja existeix a l'acord internacional, s'activa tard perquè es vincula als preus i els preus es coneixen amb demora. "Quan pots aplicar la clàusula ja has acabat la campanya. Pots actuar quan el mal ja està fet", ha explicat Roig. La petició del sector citrícola és que es modifique l'acord per poder actuar abans, activant-la en funció de les previsions de producció a la Mediterrània i a l'Àfrica. "A l'estiu saps la producció que tenen ells i que tenim nosaltres. Et pots avançar. No té sentit activar la clàusula quan el mal està fet", ha insistit el portaveu del sindicat agrari. "Enguany no salvarem la campanya, la donem per perduda perquè Europa no pot retirar producte del mercat. La protesta és perquè a partir de l'any que ve no torni a passar", ha afegit. 

Altres exigències que es fan amb les concentracions són que s'obligui a exportar cítric a Europa amb tractament de fred per evitar plagues i malalties i la reciprocitat de normatives mediambientals en la producció de cítrics. Enguany s'ha permès una prova pilot per enviar la fruita en vaixells sense este sistema de fred. "Els costos són més baixos i Europa no diu res, però ens pot portar l'entrada de malalties i plagues que aquí no tenim", ha advertit Roig. "Algú de la Unió Europea i els polítics del territori han d'entendre que això és una malesa. Afecta el productor però també a la tota la cadena econòmica que es necessita per moure sis milions de tones de cítrics a Espanya", ha afegit. "Si per enviar fruit als Estats Units hem de complir la normativa americana, és molt fort que per enviar-ne a Europa no hagis de complir la normativa internacional de l'OMS. És el mínim que demanem", ha lamentat.

Des d'UP destaquen la implicació dels ajuntaments dels municipis afectats en la protesta. "Veurem si els polítics s'adonen que si s'afona el sector, s'afonen els pobles sencers. De vegades caminem molt sols i si els polítics veuen que és un problema, via partit o via govern, poden fer certa pressió que nosaltres, pel petit percentatge que representem, no podem fer", ha demanat Roig.