Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre atorga el Grifonet 2018 a Zoraida Burgos

Després d'un any en blanc per l'aplicació del 155 i l'empresonament dels presos politics, l'entitat ha reprès el premi amb el suport explícit de Jordi Cuixart

Zoraida Burgos rep el guardó de mans de la presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, acompanyada de la regidora de Cultura i l'alcaldessa de Tortosa.
Zoraida Burgos rep el guardó de mans de la presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, acompanyada de la regidora de Cultura i l'alcaldessa de Tortosa. | Cedida
Redacció
18 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:05h
La poetessa tortosina Zoraida Burgos Matheu ha estat guardonada amb el Premi Grifonet 2018 que atorga anualment Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre.

El 23 d'octubre passat, el jurat del premi va decidir per unanimitat atorgar el reconeixement a la poeta tortosina "persona discreta, prolífica i creativa amb una llarga trajectòria en diversos àmbits, reconeguda a nivell literari i de fermes conviccions que ha donat a conèixer, arreu, les Terres de l'Ebre. Forma part de la generació de poetes de la postguerra catalana a Tortosa i durant molt anys ha estat l'única veu femenina de la literatura de les Terres de l'Ebre".
 
El lliurament del premi va tindre lloc el dia 16 de desembre a Tortosa, en el decurs d'un acte de petit format, presidit per la presidenta d'Òmnium a les Terres de l'Ebre, Dolors Róo, i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, amb la presència de la guardonada i dels seus familiars més pròxims; de representants de la Junta Directiva d'Òmnium al territori, i de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt.

Durant l'acte es va llegir l'acta del jurat i una carta del president empresonat d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, adreçada a la guardonada. La rapsoda Sílvia Panisello va recitar un poema de Burgos i el professor Manel Ollé va fer la glossa de l'homenatjada. L'acte es va cloure amb el discurs de l'alcaldessa, Meritxell Roigé, seguit d'unes breus paraules d'agraïment de Zoraida Burgos.

La Junta d'Òmnium Cultural Terres de l'Ebre va acordar, en el seu dia, instituir un premi que fos un reconeixement públic a una persona, que per la seua trajectòria i exemplaritat  en l'àmbit cultural, científic o humanístic, i per la seua tasca intel·lectual, social o humana s'haja distingit de manera notable i continuada en l'àmbit de les Terres de l'Ebre. L'any 2017 es va suspendre la convocatòria del premi a causa de l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i del president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez.

Enguany, s'ha reprès l'atorgament del guardó, amb el suport explícit del propi Cuixart, si bé s'ha optat per lliurar-lo d'una manera íntima, ateses les circumstàncies polítiques que viu el país, amb presos polítics amb vaga de fam i polítics exiliats.

El jurat qualificador va estar compost per Isabel Campanya Marrugat, sòcia d'Òmnium a la comarca del Baix Ebre; Marta Barón Morelló, representant de l'associació Poemes al Vent; Lluís Miró Vives, representant del Centre d'Estudis Seniencs; Mercè Gimeno Giner, sòcia d'Òmnium a la comarca del Matarranya; Ricardo Gascón Villarroya, representant de l'associació Di-Llums d'Arts; Josep Francesc Moragrega Font, representant del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre; Ariadna Gil Duran, sòcia d'Òmnium a la comarca del Montsià; Màrius Pont Fandos, vocal de la Junta d'Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre, que va actuar com a president del jurat, i Josep M. Prades Prades, secretari de la Junta d'Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre, que va actuar com a secretari del jurat.

El Grifonet, brot de la renaixent olivera, és símbol de renovació i esperança, cíclicament repetides, de l'arbre més emblemàtic i representatiu de la Mediterrània en general i de les Terres de l'Ebre en particular.  El guardó consisteix en una escultura en bronze, obra creada especialment per a l'ocasió per la prestigiosa artista tortosina Cinta Sabaté.