Vaga

Els treballadors de Saica Pack desconvoquen la vaga després d'aconseguir que l'empresa no amplie els torns

Els treballadors no han desconvocat la vaga fins que s'ha renegociat també el calendari laboral de l'any 2019

per Redacció, Amposta, 13 de desembre de 2018 a les 16:26 |
L'empresa paperera Saica Pack. | Google Maps
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'empresa paperera Saica Pack d'Amposta ha renunciat a la implantació d'un quart i cinquè torn de feina després de la jornada de vaga que els treballadors van iniciar este dimecres al migdia. Després de diverses hores de negociació amb el comitè d'empresa, la direcció de DAPSA- Saica Pack ha desistit d'ampliar els torns i deixa enlaire una futura ampliació de la companyia.

L'augment de sou que proposaven com a contrapartida era, segons els treballadors, "injust" i no compensava les dificultats de conciliació familiar. L'assemblea de treballadors d'este dijous al matí havia decidit mantenir l'aturada, que ha secundat el 99% de la plantilla, fins que no s'ha renegociat també el nou calendari laboral. Finalment s'ha desconvocat i el torn de tarde treballarà amb normalitat.


Amb la renúncia per part de la direcció de Saica Pack al quart i cinquè torn, queda enlaire l'increment de producció i l'ampliació de la paperera que s'havia deixat entreveure després que el Govern declarés "d'interès general" el projecte industrial d'esta empresa especialitzada en la fabricació i comercialització d'embalatges per a la indústria. La declaració s'aprovava el 4 de desembre, i es publicava el 7 de desembre passat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), amb l'objectiu de facilitar a l'empresa una ampliació de naus als terrenys de l'Aldea i un increment de la producció, per evitar que no es deslocalitze cap a l'Aragó.

Futura ampliació

Segons l'escrit de la declaració, DAPSA planteja invertir a la planta ebrenca en terrenys propis del seu recinte industrial, perquè té la capacitat de creixement "limitada" a la planta de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), però no a la planta de l'Aragó, "on disposa de terreny suficient per créixer i d'un accionista majoritari de la comunitat autònoma", com s'assenyala des de la Generalitat.

Als terrenys de l'Aldea existeix l'obstacle que el sòl urbanitzable del recinte industrial de Saica Pack, segons un Pla parcial del 24 de març de 2004, està afectat en "matèria de gestió de riscos d'inundació, cabals ecològics, reserves hidrològiques i abocaments d'aigües residuals". El Govern argumenta que la disposició addicional novena, de la Llei 16/2015 de simplificació de l'activitat administrativa, disposa que a proposta del conseller competent en matèria d'indústria, el Govern pot impulsar l'aprovació de determinats "projectes d'interès general" per tal que s'hi aplique un seguit "d'especificitats als processos administratius, sempre dins el compliment estricte de totes les normatives aplicables", com seria el cas de DAPSA- Saica Pack i la restrictiva normativa d'urbanització en terrenys inundables.


El text resol que "el manteniment i l'ampliació de l'activitat industrial de DAPSA a l'Aldea es converteix en una prioritat per al Govern, tant amb l'objectiu de mantenir una ocupació de qualitat, com per preservar la tradició industrial i l'activitat en unes comarques on la indústria té un pes específic reduït".

Ara bé, els 150 nous llocs de treball i la construcció de noves naus que preveia desenvolupar DAPSA, queda en suspens sense l'ampliació de torns proposada als treballadors. El president del comitè d'empresa, Jordi Grau, ha reconegut que malgrat la retirada de l'ampliació de torns i la renegociació del calendari laboral, dintre de poc tocarà negociar amb la direcció de la paperera el nou conveni. "Ara ens trobarem amb aquest problema perquè no sabem que ens presentarà. Sabem, que serà un calendari a tres torns, matí, tarda i nit com ara tenim, però no sabem per on anirà pel que fa a l'augment salarial o les vacances. Comença una nova negociació", ha apuntat.

En este aspecte, Grau també ha defensat que calia prioritzar "unes condicions socials per a tots els nous treballadors i també els actuals". Saica Pack té actualment una plantilla de gairebé 400 empleats entre els 282 empleats directes i la resta indirectes.

 

Participació