El govern espanyol continua sense encarregar els estudis per desmantellar el projecte Castor

El Ministeri per a la Transició Ecològica diu que segueix valorant i analitzant "les mesures adequades per garantir la seguretat"

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera | EP
Redacció
13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 9:36h
El govern espanyol continua sense encarregar els estudis que haurien de permetre iniciar el desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor.

Això es desprèn de la resposta que l'executiu ha tramès per escrit a les preguntes del senador d'ERC, Miquel Aubà. De moment, sostenen, no s'han definit els organismes competents ni les empreses que haurien de fer front a la redacció d'estos informes, ni molt menys s'ha obert cap procediment d'avaluació ambiental per al desmantellament.

L'anunci, novament, entra en contradicció amb les afirmacions públiques de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, qui va assegurar que disposa al respecte dels estudis del MIT però també d'Enagás, que gestiona les instal·lacions hibernades. El passat febrer, el mateix PSOE al govern espanyol va aprovar una proposició de llei que instava a fer este encàrrec com a pas previ al desmantellament.

"El Ministeri per a la Transició Ecològica està actualment en procés de valoració i anàlisi de les mesures adequades per a garantir la seguretat de les persones, el medi ambient i les instal·lacions i establir els elements de judici necessaris per poder sotmetre a la decisió del Consell de Ministres el futur de les instal·lacions", respon el govern espanyol a la pregunta d'Aubà, tot recordant que esta decisió es prendre "d'acord amb el que estableix" el Reial Decret Llei 13/2014, que va suposar l'acceptació de la renúncia de l'exconcessionària Escal UGS, l'aprovació de la indemnització de 1.350 milions i la hibernació a càrrec d'Enagàs. Uns pagaments que tant el Tribunal Constitucional com el Suprem han anul·lat i estan revertint.

"Desitgem que hi haja més diligència en les accions del govern perquè, fins ara, només hem escoltat bones paraules i bons propòsits de la ministra Ribera però no li coneixem cap acció pràctica que ens confirme que pensa desmantellar el Castor aviat, ni ens ha facilitat l'accés als diferents informes tècnics del projecte que li hem sol·licitat", ha retret Aubà.