GEPEC, Ecologistes del Sénia i Salvem lo Montsià denuncien l'increment de l'espoli d’oliveres monumentals

Exigeixen a Govern i partits l'aprovació urgent d'una llei de protecció que ja existix al País Valencià

Camp d'oliveres talat.
Camp d'oliveres talat. | Cedida
Redacció
12 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:06h
El passat divendres, dia 30 de novembre de 2018, la FAO, organisme pertanyent a l’Organització de les Nacions Unides (ONU), va declarar com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) les Oliveres mil·lenàries del territori del Sénia, un reconeixement equiparable al de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. 

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya, Ecologistes del Sénia i Salvem lo Montsià denuncien que, malgrat reconeixements tant importants com este, a Catalunya les oliveres monumentals segueixen sense gaudir de cap protecció legal. "Mentre que a altres indrets, com és el cas del País Valencià, han dotat de protecció legal a aquest patrimoni, Catalunya ha esdevingut pràcticament l’únic lloc del món amb oliveres mil·lenàries i centenàries, on els espoliadors se les poden emportar, quan vulguin, de forma totalment legal", recorden. "Moltes han estat les promeses d’una protecció imminent d'este patrimoni fetes pels diferents Governs Catalans i pels partits polítics, sempre, però, han estat simplement paraules, els fets mai han arribat", lamenten.

Esta situació de desprotecció, combinada a la protecció que gaudeixen en altres indrets, "ha provocat un augment de l’espoli de les oliveres de les Terres de l’Ebre", alerten les entitats sotasignants del comunicat. "Oliveres mil·lenàries, junt amb d’altres de centenàries són arrancades diàriament per ser venudes arreu d’Europa. Poc a poc el magnífic mar d’oliveres del Montsià i el Baix Ebre va quedant pelat i erm. Especialment greu és el fet que sovint els clients d’aquests tractants d’oliveres són els mateixos ajuntaments, i altres administracions públiques, que volen guarnir places i passejos amb oliveres mil·lenàries espoliades de les Terres de l’Ebre", afegeixen.

Les crítiques als partits no es queden enrera. Segon les entitats ecologistes "l’últim gran despropòsit" s'ha viscut en els darrers mesos amb la proposta de llei de protecció de les oliveres monumentals presentada pel PSC presentava al Parlament de Catalunya. Una llei a la qual les entitats ecologistes van aportar un document amb apunts per tal de millorar la proposta de llei. "Aquest document fou entregat a tots els partits polítics amb representació parlamentaria amb la intenció que servís de base per tal de fer esmenes de millora de la llei", exposen.
 

Soca talada. Foto: Cedida


"La gran sorpresa va arribar quan els grups parlamentaris d’ERC i de Junts per Catalunya, que tant sovint s’han omplert la boca parlant d’aquestes oliveres, varen presentar una esmena a la totalitat amb la intenció de fulminar la proposta de llei presentada pel PSC i, en conseqüència, deixar a les oliveres monumentals novament sense cap llei que en garanteixi el seu futur. Novament interessos de partit semblen tenir més pes que els interessos del País", reblen.

Per això, exigeixen que el Govern de la Generalitat el Parlament de Catalunya i tots els partits polítics assumisquen les seues tasques i responsabilitats i que escoltin les veus internacionals que demanen que les oliveres monumentals i el paisatge agrari que les acompanya, sigui preservat i protegit pel gaudi de tota la humanitat. Per tot plegat, reclamen una "llei urgent per a protegir el que encara queda del patrimoni de les oliveres monumentals".