Un nou atac vandàlic destrossa un dels espais històrics de la Batalla de l'Ebre a Vilalba dels Arcs

L’espai històric de Quatre Camins ja va ser atacat el passat octubre per l'organització Arran | S'ha destrossat la Creu del Requetès i un monument que estos van erigir en record als republicans caiguts al camp de batalla

Uns dels monuments erigits pels Requetés a l’espai Quatre Camins de Vilalba dels Arcs
Uns dels monuments erigits pels Requetés a l’espai Quatre Camins de Vilalba dels Arcs | Terra Enllà
Redacció
07 de desembre del 2018
Actualitzat a les 9:57h
L’espai històric de Quatre Camins, antic camp de batalla a Vilalba dels Arcs durant el pas de la guerra civil per les Terres de l’Ebre, ha tornat a ser objecte d’un nou atac vandàlic, esta vegada, però sembrant la destrucció.

Segons ha denunciat en un comunicat a les xarxes socials l’empresa turística Terra Enllà, dedicada a posar en valor la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre i que realitza rutes turístiques per la zona, els vàndals “en una mostra d'odi i ignorància desconeguts en els últims anys” han mutilat la Creu del Requetès, que recordava als seus que allí van morir i també han destruït el monument que ells van erigir en record als republicans caiguts al camp de batalla.

Este espai va ser aixecat per la Germandat de Supervivents del Terç de Nostra Senyora de Montserrat als anys 60 del segle XX “com a símbol de reconciliació, perdó i pau és un dels més emblemàtics del patrimoni de la batalla de l'Ebre”, recorda Terra Enllà. Es tracta, tal com lamenten d’una “pèrdua irreparable”.  

Malauradament, però, esta no es la primera vegada que l’espai Quatre Camins és víctima d’atacs vandàlics. El més d’octubre passat, l’organització de l’esquerra anticapitalista Arran va reivindicar unes pintades sobre la Creu dels Requetés.
 

Destrosses provocades pels atacs vandàlics. Foto: Terra Enllà



L’espai Quatre Camins assenyala amb monòlits el nom dels soldats caiguts, en el recorregut dels 250 metres que separava el Terç de Montserrat, del bàndol franquista, dels soldats republicans. També hi ha una gran creu catòlica dedicada a totes les víctimes de la batalla.

El 19 d’agost del 1938, els franquistes havien decidit no atacar la posició republicana. Però per motius desconeguts, el Terç de Montserrat va decidir tirar endavant l’ofensiva en solitari. El Terç va assaltar la posició republicana de Punta Targa, situada a la cruïlla de les carreteres de Villalba dels Arcs, Corbera d’Ebre, la Fatarella i Gandesa. Els republicans van defensar aferrissadament la seva posició i la unitat de requetès va quedar pràcticament desfeta.

“Si esborrem els símbols de la nostra història recent esborrem la nostra memòria i ens tornem més ignorants. Allò més valuós del patrimoni de la batalla de l'Ebre és la diversitat i complexitat d'espais i històries vestides en els últims 80 anys”, recalca el comunicat.

Malgrat els reiterats atacs que ha patit este espai en els darrers mesos, Terra Enllà ha refermat que continuarà fent visites guiades a la zona “per mantenir viva la necessitat de preservar la memòria i reiterar el missatge que els fets tràgics que van succeir no s'han de repetir mai més”.
 

La Creu dels Requetés, mutilada. Foto: Terra Enllà