La família Cabré-Segarra dóna el seu fons familiar a l’Ajuntament de Tivissa

Serà gestionat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre | Es tracta d’un fons que testimonia l’activitat de dos personatges destacats de la població durant els segle XX

Imatge de la ratificació del contracte de donació.
Imatge de la ratificació del contracte de donació. | Cedida
Redacció
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:48h
La casa de la vila de Tivissa ha acollit la signatura d’un contracte de donació on la família Cabré-Segarra ha lliurat a l’Ajuntament de Tivissa el seu fons familiar.

Este fons documental familiar està format, bàsicament, per documentació de dues personalitats tivissanes del segle XX. Primerament, Antoni Cabré Brull, que va néixer a Tivissa el 6 de juny de 1909, tot i que es traslladà a viure a Barcelona ben aviat. Enginyer industrial de formació, va ser un jove molt vinculat a les iniciatives ciutadanes i culturals de la seua població natal, com la II Reforma de la Plaça de la Baranova, de Tivissa, impulsada pel seu amic Lluís Brull i Cedó, o la publicació del periòdic Tivissa (1928-1931), un dels de major qualitat dels que es van editar durant este període a les Terres de l’Ebre. També, tot i no dedicar-s’hi de forma professional, fou un notable compositor musical, especialment de sardanes.

L’altra personalitat de qui recull informació el fons familiar és Victor Cabré i Cedó, pare d’Antoni Cabré Brull, qui va nàixer el 15 de març de 1873. Ocupà diversos càrrecs rellevants en l’àmbit local, com el de secretari del Jutjat Municipal, el de secretari de l’Ajuntament i, fins i tot, el d’alcalde de la població, entre l’octubre de 1906 i el mateix mes de 1908. També va exercir com a veterinari a la vila de Tivissa durant el primer terç del segle XX. Morí el 16 de juliol de 1927.
Un cop fet efectiu el contracte de donació, el fons familiar serà traslladat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, que es fa càrrec, inicialment, de 0,7 metres lineals de documentació, equivalents a 7 capses d’arxiu normalitzades. El contracte també estableix que la família podrà, en un futur, cedir més documentació si així ho desitja.

L’acte ha comptat amb la participació de Blai Cabré Segarra, en representació dels seus germans Antoni, Jordi, Víctor i Frederic Cabré i Segarra; de Jordi Jardí, alcalde de  Tivissa, i de Gerard Mercadé, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE).

El director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gerard Mercadé, ha explicat que “molta de la documentació generada per Víctor Cabré deriva de la seua tasca com a secretari municipal i, per tant, contribuirà a omplir destacats buits informatius al fons de l’Ajuntament de Tivissa -que ja gestiona l’ACRE-, al què es pot accedir a través del portal ‘Arxius en línia’ i que dona accés als fons i documents de la Xarxa d’Arxius Comarcals i de l’Arxiu Nacional de Catalunya”. Segons Mercadé, “és una documentació de gran interès, tant des del punt de vista històric, com administratiu, ja que permet entendre el funcionament de l’Ajuntament de Tivissa i altres aspectes de la realitat social i cultural tivissana, en un període del qual no es disposen de referències escrites conservades, o bé són escasses”.

Per la seua part, l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha agraït “el lloable gest fet pels germans Cabré-Segarra amb esta donació, atès que posen a disposició de la ciutadania una documentació de gran valor informatiu, que podrà tenir un ús social i generar coneixement sobre el nostre entorn territorial més proper”.