Dos eurodiputats visiten Forcadell a Mas d'Enric: «El seu empresonament és una humiliació inqualificable»

El portuguès Antonio Marinho (ALDE) destaca que la vaga de fam de Sànchez i Cuixart és "terrible" tant per a ells com per a l'estat espanyol

per Jonathan Oca, El Catllar, 3 de desembre de 2018 a les 13:39 |
Carme Forcadell ha rebut la visita este matí de dos eurodiputats, Antonio Marinho (ALDE) i Miroslav Mitrofanov (Greens- EFA). A la sortida de la presó de Mas d'Enric, Marinho, que és membre de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, ha expressat que el motiu del seu desplaçament fins al centre penitenciari del Catllar és perquè "no he entès mai els motius del seu empresonament" i considera que "tancar-la a la presó amb delinqüents de crims comuns és una humiliació inqualificable". Durant la visita, ambdós polítics ha transmès a l'expresidenta del Parlament de Catalunya que "no està sola"

El diputat portuguès també denuncia que Forcadell està a la presó per les seues idees, sense que s'haja celebrat un judici que la culpabilitze dels fets pels quals se l'acusa i que "és una dona que pot ser absolta però ara mateix està empresonada". Segons Marinho, la presó preventiva és una "crueltat dels estats moderns" que tanquen els assassins i els assaltants que poden segur delinquint però "empresonar polítics per exercir la seua activitat política i per defensar la llibertat d'expressió, és una atrocitat terrible a qualsevol estat democràtic".


El representant d'ALDE afirma que Espanya "està donant molt mal exemple al món amb la seua justícia" i lamenta que s'estigua utilitzant la justícia "com una font de terror". En este sentit, afegeix que "quan no es troben solucions polítiques recorrem als sistemes judicials com a instrument de terror". Per això mateix reclama l'estat espanyol que trobe solucions polítiques per als problemes polítics i deixe de recórrer als tribunals, com ja va deixar de recórrer a l'Església i als militars fa anys.

"És una qüestió, més que catalana i espanyola, és europea"

Marinho rebutja l'actuació d'Europa i del Parlament Europeu, el qual està disposat a discutir aferrissadament de qualsevol tema i de qualsevol país, "excepte del que passa a Espanya amb el sistema judicial i la situació dels presos polítics". Davant d'este escenari, el portuguès denuncia que el silenci és fruit d'una Europa "que avui és més d'interessos que de valors i de principis, els quals són utilitzats per embellir els discursos i els preàmbuls de les lleis però no per actuar en la defensa de les persones que són vilipendiades o se'ls prohibeix la llibertat".

L'eurodiputat destaca que desconeix si la independència és el millor per Catalunya però el que sí que pot afirmar és que "no es pot empresonar a la gent que vol la independència" i afegeix que "els catalans tenen el mateix dret que els escocesos, els flamencs o els del Quebec per decidir". Per tot plegat, exigeix diàleg "seriós" de l'estat espanyol.


Sobre Europa també defensa que s'ha de posicionar immediatament, ja que la situació judicial s'ha d'aclarir perquè els exiliats que van marxar d'Espanya "estan en llibertat perquè s'han negat a entregar als representants polítics a l'estat espanyol". Davant d'això, Marinho expressa que ha de quedar clar si Bèlgica, Escòcia i Alemanya s'han convertit en paradisos per a criminals espanyols o bé que Espanya està "transformant en criminals persones que no ho són".

Este fet evidencia que cal una solució perquè "no pot ser que un criminal marxi a un país dins de la mateixa Unió Europea i que estigui en llibertat". Per tot plegat, afirma que cal que es pronunciï i "no acollir-se covardament al silenci. És una qüestió, més que catalana i espanyola, és europea".
 

Antonio Marinho i Miroslav Mitrofanov després de visitar Forcadell a Mas d'Enric aquest dilluns Foto: Jonathan OcaLa vaga de fam de Sànchez i Turull és "terrible"

El portuguès ha expressat que Carme Forcadell descarta seguir els passos de Jordi Turull i Jordi Sànchez de fer una vaga de fam. Sobre esta acció dels dos polítics, Marinho manifesta que no és qui per opinar sobre este tema perquè considera que és "una decisió íntima i terrible". Tanmateix, sí que destaca que una vaga de fam és molt dura per a la gent que ha decidit portar-la a terme però també per a l'estat espanyol, perquè "que hi haja polítics espanyols en vaga de fam, a presons espanyoles, per fets polítics, és terrible per Espanya" alerta al govern espanyol dient que "per molt silenci que aconseguisca de les institucions europees, la ciutadania europea s'està revoltant cap aquesta situació".

Per cloure, Marinho etziba a l'Estat que "les qüestions polítiques es resolen amb paraules i no empresonant els adversaris. No és propi d'un estat de dret democràtic". .

Més vistes d'eurodiputats

Diversos eurodiputats de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya ja han visitat els presos polítics en anteriors ocasions, com Martina Anderson (GUE / NGL), Izaskun Bilbao (ALDE), Lynn Boylan (GUE / NGL), Marc Demesmaeker (ECR), Ana Gomes (S&D), Josu Juaristi (ex GUE / NGL), Ana Miranda (Greens-EFA), María Lidia Senra Rodríguez (GUE / NGL), Jordi Solé (Greens-EFA), Josep-Maria Terricabras (Greens-EFA), Ramon Tremosa (ALDE), Ivo Vajgl (ALDE), i Marie -Pierre Vieu (GUE / NGL).

 

Participació