pressupost

La Diputació de Tarragona aprovarà un pressupost de 156,2 MEUR per al 2019

El PAM destinarà 10 MEUR als municipis i es reforça la línia d’ajuts extraordinaris als municipis pels aiguats

per Redacció , Tarragona, 29 de novembre de 2018 a les 18:41 |
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, acompanyat dels diputats Joaquim Nin, Josep Masdeu i Lluís Soler durant la presentació del pressupost pel 2019. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Tarragona aprovarà este divendres un pressupost de 156,2 milions d’euros per al 2019, un 1,9% més. Segons el president, Josep Poblet, són uns comptes “valents” i “estratègics” que refermen la institució com “un dels punts de recolzament fonamental per al món local”. Poblet ha dit que els comptes creixen sense recórrer al crèdit, la qual cosa permetrà tancar l’any vinent amb un endeutament baix, del 15,5%. L'últim exercici del mandat aportarà 10 MEUR més als municipis des del Pla d’Acció Municipal (PAM) i 11,3 MEUR per a la millora de carreteres. El pressupost reforça amb 600.000 euros la línia d’ajuts extraordinaris als municipis, en este cas per fer front als danys ocasionats pels aiguats.

L’Àrea del Servei d’Assistència Municipal (SAM) tindrà un pressupost de 30,5 MEUR. El projecte més important d’este àmbit són els 10 MEUR que rebran els municipis corresponents al Pla d'Acció Municipal (PAM) per finançar programes d'inversions municipals i també per a despeses de funcionament i manteniment d'instal·lacions dels ajuntaments. Esta inversió anual forma part dels 80 MEUR consignats durant este mandat, l’import més alt que ha aprovat mai la institució.


Poblet ha afegit que aportaran 1,8 MEUR al PUOSC que impulsarà la Generalitat per a programes d’inversió i manteniment d’infraestructures, i que es mantindrà l’ajut als consells comarcals amb 4,8 MEUR. A més, s’habiliten 600.000 euros addicionals per fer front a les darrers inundacions a la demarcació amb una partida d’ajuts extraordinaris que s’enfilarà als 1,8 MEUR. La corporació també destinarà 1,1 MEUR per millorar les infraestructures esportives que acolliran els CSIT World Sport Games 2019, a Tortosa i a Jesús.

Els comptes preveuen 11,3 MEUR per a la modernització, millora i manteniment de carreteres. En este sentit, el vicepresident Josep Masdeu ha avançat que una nova partida de 200.000 euros per començar a instal·lar conduccions per al desplegament de fibra òptica als vorals i cunetes de les carreteres que són titularitat de la Diputació.


El pressupost de l’exercici 2019 inclou 16,4 MEUR destinats a BASE, l’organisme de recaptació de tributs, i 7,6 MEUR al Patronat de Turisme, “més del doble que anys enrere”, segons ha incidit el president. El Servei d’Assistència al Ciutadà i els centres d’educació especial, escoles d’art i disseny i escoles i conservatoris de música gestionaran un pressupost de 29,4 MEUR. A més, la Diputació continuarà impulsant, amb la URV, el desplegament de la Regió del Coneixement. 

Josep Poblet ha afegit que durant el mandat han volgut donar un “gir” i “modernitzar” la institució. Els principals punts d’acció, ha dit el president, han estat els municipis i territoris sostenibles; les persones, la formació i la cultura; el coneixement i el model socioeconòmic, i una gestió “excel·lent” i “transparent”.

El president de la corporació ha defensat que la gestió prudent i la racionalització d’espais i despeses, entre d’altres, permetran aprovar uns comptes que creixen sense necessitat de demanar crèdit. “La salut d’aquesta casa és òptima”, ha reblat. Per la seva banda, el diputat delegat d’Hisenda, Lluís Soler, ha insistit la reducció de l’endeutament, que passarà dels 112,5 MEUR del 2010 a 22,9 MEUR el 2019. 

 

Participació