El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre reclama que l'Hospital de Móra puga ser 100% públic

Demanen també que l'Hospital de Reus deixe de sufragar els seus deutes amb reserves de l'hospital morenc

Ple del mes de novembre al consell comarcal de la Ribera d'Ebre.
Ple del mes de novembre al consell comarcal de la Ribera d'Ebre. | Cedida
Redacció
29 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:34h
El Ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha aprovat una moció sobre el futur de la gestió i les inversions que té pendents l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, després que els grups comarcals de Convergència, ERC i PSC consensuessen una postura unitària la setmana passada per reclamar, un cop més, que siga una empresa pública 100% propietat del Servei Català de la Salut (CatSalut) qui gestione este equipament hospitalari.

La iniciativa, que també reclama les inversions i manteniments urgents pendents de fer al centre riberenc, vol fer front al que es considera "un dels pitjors moments de la història" de l'hospital comarcal, per "culpa de la greu manca d’inversió crònica per part de SAGESSA", l'empresa municipal de l'Ajuntament de Reus que controla la societat Gestió Comarcal Hospitalària SA (GECOHSA), gestora del centre riberenc.

Des del Consell, es reclama que la gestió i administració de l'equipament es realitze des del mateix territori, obrint-lo a la participació de les persones treballadores, les entitats cíviques i socials i els ens locals de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

A més, s'exigeix també que es tinguen en compte els 8 milions d'euros capitalitzats els darrers anys per SAGESSA i l’Ajuntament de Reus a l’hora de negociar la liquidació de GECOHSA i dels contractes de serveis que vinculen l’Hospital Comarcal, afavorint els interessos del territori.

La moció ja es va tractar la setmana passada, en la Comissió Informativa del Consell riberenc. El debat arriba al Ple coincidint la publicació de dverses informacions sobre les dificultats econòmiques que travessa l'Hospital de Reus, que ha de liquidar abans del 31 de desembre els 3,2 milions d'euros de dèficit que arrossega des de 2017 per evitar la causa de dissolució.

Des del territori es vol evitar que este deute es sufragui, com s'ha fet en el passat, amb reserves de l'hospital de Móra, el que ha portat al territori a fer front comú des de fa anys.