Impulsen un projecte per formar conjuntament 60 joves en empreses del Montsià

El Servei d’Ocupació de Catalunya finança amb 230.000 euros la iniciativa acordada entre els ajuntaments d’Amposta, Ulldecona, el Consell Comarcal del Montsià i la Mancomunitat de la Taula del Sénia

Representats dels ens impulsors de l'acord, a l'ajuntament d'Amposta.
Representats dels ens impulsors de l'acord, a l'ajuntament d'Amposta. | Cedida
Redacció
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:29h
Un acord signat entre els ajuntaments d’Amposta, Ulldecona, el Consell Comarcal del Montsià i la Mancomunitat de la Taula del Sénia permetrà desenvolupar un projecte per uns 60 joves menors de 30 anys de la comarca. Gràcies a una subvenció de 230.000 euros del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), els ens locals posaran en marxa el batejat com a ‘Projecte Singulars’. En la primera fase, es buscaran els 60 joves participants, s’estudiaran les seues necessitats i se’ls assignarà grups de formació especialitzada. Un cop superada esta fase, se’ls derivarà a empreses de la comarca que s’han prestat a col·laborar en el projecte per completar la formació i, així, possibilitar la seua inserció al món laboral.

Tot i que els participants en el projecte podran tindre un mínim de setze anys, està destinat prioritàriament a joves de divuit anys en endavant i que, preferiblement, hagin finalitzat la seva formació i estiguin a l’atur. Se'ls prestarà assessorament, reforç i acompanyament per accedir al món laboral. La gran novetat d’esta iniciativa, però, segons han subratllat alcaldes i responsables dels ens participants, és la possibilitat de que els ens locals treballen en xarxa a partir d'una visió conjunta de territori. “Que qualsevol jove que es dirigisca al servei d’ocupació o assessorament laboral del seu ajuntament siga derivat, si s'hi pot acollir, a este programa", ha apuntat l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura. "Superem els límits de les fronteres municipals que servien de marc per a les polítiques actives d'ocupació", ha resumit.

Una part recursos que hi destina el SOC servirà per contractar monitors que gestionaran els diferents grups especialitzats de formació. Tot i que dos d'estos grups s'ubicaran a Amposta –gestionats, respectivament, per ajuntament i consell-, un a Ulldecona –consistori- i un altre a Alcanar –a càrrec de la Mancomunitat de la Taula del Sénia- l'àmbit del programa abasta tots els municipis de la comarca. "Segons la formació que vulga, anirà a un lloc concret", ha indicat la gerent de la Mancomunitat, Tere Adell. Cada entitat s'especialitzarà en àmbits diferents, com gastronomia o sector alimentari, entre d'altres. Un cop superat este procés, els joves seran derivats per completar la formació dins de les empreses col·laboradores.

Segons ha precisat la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Maria Carme Navarro, la voluntat és seleccionar preferentment empreses que treballen dins de l'economia verda i circular. La formació al mateix lloc ha de permetre, assegura, conèixer les dinàmiques productives pròpies i facilitar que s'hi puguen acabar quedant. 

Per la seua banda, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha qualificat d'històrica la signatura de l'acord per impulsar el projecte, en la línia de sumar voluntats en l'àmbit comarcal, "Som el suficientment petits per treballar així estes polítiques i que tinguen èxit", ha apuntat.

L'alcalde ampostí ha remarcat el nivell de creixement de la comarca durant els últims mesos que, referint-se a les dades fetes públiques pel BBVA, situava el Montsià com l'única dins de les Terres de l'Ebre amb un creixement superior a la mitjana catalana, concretament un 3,5%.