El Govern contracta veterinaris i un ramader per mantindre els braus de l'illa dels Bous

El Departament de Territori adjudica directament tres contractes menors per un valor total de 30.000 euros

Reunió del Consell de direcció de l'Admnistració de la Generalitat a les Terres de l'Ebre.
Reunió del Consell de direcció de l'Admnistració de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. | ACN
Redacció
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:13h
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha contractat veterinaris i un ramader per tindre  cura durant els pròxims tres mesos els prop de vint braus que habiten l'illa dels Bous, al riu Ebre. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha anunciat l'adjudicació de tres contractes menors, per un valor total de 30.000 euros. Un d'estos també preveu la construcció d'un tancat de fusta on els animals seran triats, sanejats i, en alguns casos, també esterilitzats pels veterinaris. A més, s'habilitarà un embarcador, a banda i banda del riu Ebre, per facilitar l'accés a l'illa. Segons el delegat, dintre de tres mesos es valorarà l'efectivitat de les mesures i el Govern es planteja adjudicar un contracte plurianual a un ramader perquè es face càrrec dels braus.

La presència dels animals a l'illa, desnodrits i abandonats des de fa dècades, va causar impacte, especialment entre sectors animalistes i també taurins. Ara, el Departament de Territori i el d'Agricultura han acordat adjudicar estos contractes menors per fer front als pròxims tres mesos, després dels quals s'hauran de reunir de nou i prendre una decisió més a llarg termini, possiblement, un contracte plurianual amb un ramader.

Pallarès, que no ha sabut precisar l'import exacte dels contractes –al voltant d'uns 10.000 euros cadascun, segons ha assegurat- tampoc ha pogut concretar el nombre ni el sexe dels animals que seran esterilitzats i podran continuar vivint a l'illa. Sí que ha revelat que el ramader que es va oferir i ha rebut l'encàrrec és l'ampostí Paco Palmer.

Diners per a la mosca negra i el mosquit
El delegat del Govern ha fet este anunci just després de la reunió del Consell de direcció de l'Administració de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. A banda de la qüestió dels bous, també ha avançat que la Generalitat ja ha desbloquejat, finalment, el pagament de 780.000 euros per finançar els tractaments contra la mosca negra i el mosquit, que encara no s'havien fet efectius enguany, dificultant l'actuació dels tècnics. 

Segons ha precisat, el passat divendres el Departament d'Economia i Finances va emetre l'autorització "extraordinària" per posar els recursos a disposició del Copate, l'organisme encarregat. Un bloqueig que ha atribuït a les conseqüències de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola i les restriccions pressupostàries imposades per l'Estat. "Suposo que entre este dimarts i dimecres es farà el pagament", ha assumit. Pallarès ha avançat que, de cara el 2019, el Govern estudiarà renovar el compromís d'un acord plurianual de finançament anunciat el 2015. Amb este objectiu, ha anunciat que, juntament amb el president del Copate, Paco Gas, es reuniran amb els secretaris dels diferents departaments de la Generalitat durant els pròxims mesos.

Així mateix, la reunió ha abordat les sol·licituds dels municipis pels danys dels aiguats: se n'han rebut de 27 municipals, que pugen a un total de 13 milions d'euros i que la reobertura total de laC-12, afectada pel desbordament del barranc de la Galera, serà abans del pròxim pont de desembre. 

Heliports amb vols nocturns
També s'ha donat compte de les obres en marxa per adaptar l'heliport de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta als vols nocturns d'emergències. En este mateix context, Pallarès ha explicat que Territori ja té reservada una partida de 200.000 euros, al marge de l'aportació de Salut, per ubicar en un nou espai l'heliport de Móra d'Ebre, entre els Mossos d'Esquadra i els bombers, per poder adaptar-lo a la normativa i permetre els vols nocturns. La Generalitat també preveu, quan dispose de pressupost, dragar l'acumulació de materials que s'ha acumulat al riu Ebre davant l'embarcador de Tortosa dificultant la navegació.

Geolocalització de masies
Pallarès, d'altra banda, ha anunciat que el 112, en col·laboració amb els consells comarcals, es geolocalitzaran les masies i habitatges dispersos perquè els serveis d'emergències puguin identificar ràpidament els llocs a partir d'una placa amb una numeració. La Generalitat també treballa en la formació de funcionaris perquè els tràmits del Servei Català de Trànsit que ara es fan a Tarragona puguen fer-se des de l'edifici del Govern a les Terres de l'Ebre, amb la perspectiva de desplegar totalment el servei.

Per últim, s'ha donat a conèixer que dels 4,6 milions d'euros de l'impost turístic que la Generalitat destina a projectes dels ens municipals, 1,13 recauran en quatre projectes de les Terres de l'Ebre, impulsats pels Ajuntaments d'Ulldecona, Tortosa, així com els consells del Baix Ebre i la Ribera d'Ebre.