L'ICS i els metges no es posen d'acord i la vaga continua

Les dues parts coincideixen en diversos punts però defensen "filosofies completament diferents" sobre com solucionar la sobrecàrrega de treball

El CAP de Manlleu amb una pancarta reivindicativa.
El CAP de Manlleu amb una pancarta reivindicativa. | Adrià Costa
Redacció
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 10:40h
La segona reunió entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i el sindicat Metges de Catalunya ha acabat este dimarts cap a la 1 de la matinada sense acords en les principals demandes i, per tant, el sindicat manté la vaga, prevista fins divendres. La trobada amb la mediació de Treball ha començat cap a dos quarts de 5 de la tarda d'este dilluns i s'ha acabat unes nou hores després.

"Els punts principals, que són sobre la càrrega de feina, segueixen exactament igual; no hem pogut avançar, les filosofies són completament diferents", ha afirmat Carolina Roser, del comitè de vaga, a la sortida de la reunió. També ha lamentat que l'ampli seguiment de la vaga en la primera jornada "no sigui suficient perquè l'empresa pugui mirar-se aquest tema amb uns altres ulls". Per la seua banda, el director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha subratllat que comparteixen el diagnòstic de la sobrecàrrega però ha constatat que no s'estan trobant en l'estratègia per abordar-la.

Les dues parts han trobat punts d'acord en altres reivindicacions, però no tenen el pes de les principals demandes. "La rellevància d'aquests punts no és tanta com per deixar de veure que no estem d'acord amb el punt de la sobrecàrrega assistencial, com per exemple l'elecció dels directors o l'hora de tancament dels centres per a la conciliació de la vida familiar, però aquests detalls no ens resolen el problema si no tenim un límit de visites diari", ha sospesat Roser. "Hem avançat, però el punt principal de desacord segueix sobre la taula", ha coincidit Argimon a la sortida de la reunió. 

El sindicat, majoritari en el col·lectiu, vol limitar a 28 el nombre de visites que atenen els metges al dia per reduir la sobrecàrrega assistencial i un temps mínim de 12 minuts per atendre cada pacient. En canvi, l'ICS descarta el model de limitar el nombre de visites al dia i aposta per reduir el nombre de persones que atén cada metge, mesura que requereix més facultatius. Mentre no puguen contractar-ne, l'ICS proposa remunerar la sobrecàrrega als professionals que vulguin assumir-la. Pel que fa al temps de visita, proposa 12 minuts de mitjana, però no de mínim. 

Tot i estos dos esculls en les negociacions, Agimon ha destacat que les reunions no tenen com a únic objectiu desconvocar la vaga, sinó que les veu com un "punt d'inflexió" per construir un nou model d'atenció primària. Per al director gerent de l'ICS, estes mesures de caràcter immediat que ara discuteixen són un "inici" que han de tenir continuïtat amb una estratègia a mitjà i llarg termini per millorar l'atenció primària. "Cap conversa queda en el buit", ha insistit Argimon davant dels periodistes, flanquejat per la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, que també participen en les negociacions. 

La segona reunió amb la mediació de Treball ha començat cap a dos quarts de 5 de la tarda d'este dilluns i s'ha acabat unes nou hores després. Les dues parts preveuen que Treball els torni a citar per continuar negociant per aquest dimarts a la tarda. De moment, el sindicat manté la vaga a l'atenció primària de l'ICS prevista per aquesta setmana i que este dilluns ha tingut un ampli seguiment entre els facultatius dels CAPs. 

Dades de seguiment

Segons Metges de Catalunya, un 77% de facultatius van seguir este dilluns la vaga al sector públic i un 73% ho van fer a la privada. En canvi, segons les últimes dades publicades pel Departament de Treball, la incidència al sector públic va ser del 46,23%. Pel que fa a la incidència al sector concertat, la xifra facilitada per Treball va ser d'un 30,35%.

Pel que fa a la crida a la vaga del personal no sanitari, la CGT no ha ofert dades mentre que segons Treball el seguiment va ser del 5,22% a l'atenció primària pública.

Disminució de les visites

La vaga també ha provocat un descens de les visites als Centres d'Atenció Primària (CAP). La mitjana de totes les regions sanitàries va ser del 54,9%. On va disminuir més és a Barcelona ciutat, amb un 62,3%, mentre que l'Alt Pirineu i Aran va ser on el descens s'ha notat menys, amb un 26,6%.