nuclears

El Consell de Seguretat Nuclear encara no ha acabat la investigació sobre les restes de radioactivitat a Ascó I

En Comú Podem havia formulat una bateria de preguntes dirigides al govern espanyol sobre les substàncies trobades entre febrer i març en tubs que controlen l'aigua a la central

per Redacció , Ascó, 22 de novembre de 2018 a les 18:53 |
Imatge d'Ascó, amb la nuclear al fons. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) encara no ha acabat la investigació sobre les substàncies radioactives que es van trobar entre febrer i març en un piezòmetre de la central nuclear d'Ascó I. Així ho ha confirmat el govern espanyol en resposta a una bateria de preguntes sobre la qüestió formulades pel grup d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats. La central va detectar restes radioactives en tubs de la instal·lació que controlen el nivell i composició de l'aigua, anomenats piezòmetres. Les preguntes d'En Comú Podem se centraven en conèixer quins radioisòtops s'han trobat i en quines quantitats, quina és la ubicació del pou respecte del reactor o si hi ha possibilitats que les partícules provinguen del reactor. També s'interessen per si hi ha una hipòtesi sobre l'origen de les substàncies i si poden arribar a afectar a l'aqüífer i al riu Ebre.

El grup, en la bateria de preguntes enviades el 22 de maig, també pregunta si les mesures preses són "rutinàries" o si existix algun motiu per fer-les i si existixen pous similars a la resta de centrals nuclears espanyoles o si és una especificitat d'Ascó I.


La resposta del govern espanyol, signada el 22 d'octubre, es limita a apuntar que el CSN és el responsable en matèria de seguretat nuclear, que es tracta d'un organisme independent que respon davant del Congrés dels Diputats i que "caldrà esperar que finalitzi la investigació iniciada per tenir resposta a les preguntes plantejades".

El president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va confirmar a l'abril en una comissió d'Energia al Congrés la presència d'estes substàncies i va detallar que un grup de treball analitza setmanalment els piezòmetres per saber "perquè han aparegut". Segons va apuntar ANAV, la trobada no constituïx un succés notificable i tampoc suposa un perill per la seguretat, ni per la salut de les persones o el medi ambient.


En el seu moment, ANAV va admetre que s'havien detectat substàncies radioactives en un piezòmetre, una perforació al terreny d'uns deu centímetres de diàmetre i 30 metres de fondària, que controla el nivell d'aigua a la capa freàtica. A Ascó I, per les condicions del terreny, molt humit, n'hi ha al voltant d'una seixantena i només en un, de la unitat II, s'haurien detectat substàncies radioactives, segons ANAV. En canvi, segons van concretar aleshores des del CSN a l'ACN, la substància s'hauria detectat en dos piezòmetres, mentre que una mostra en un tercer piezòmetre hauria donat negatiu i en un altre s'estaven practicant mostres.

El president del CSN, Fernando Martí Scharfhausen, va admetre en una comissió d'energia a l'abril que la trobada de cesi a la mostra va ser "una cosa peculiar" i va reconèixer que no saben per què es va produir. "Quan s'inspeccionen una sèrie de pous, es prenen mostres i s'analitzen, i de sobte, es veu que hi ha una mostra en un pou que té una cosa que no hauria de tenir, i això és el que estem analitzant, tant el regulat com el regulador", va detallar.

Sobre si una fuga dels sistemes podria estar entre les possibles causes, va dir que "hi ha tants tubs i tant formigó que és complicat" i va reafirmar que estaven treballant per esbrinar-ho i es va comprometre a donar una explicació.

 

Participació