L'Estat arxiva la línia de molta alta tensió que trinxava l'interior de les TE

El projecte ha estat tombat perquè, com va denunciar ERC, presentava un defecte legal de tramitació | Havia provocat un fort rebuig per l'afectació del traçat per sis comarques, entre elles la Terra Alta i la Ribera d'Ebre

Redacció /Notícies Tarragona
17 de gener del 2014
El nou projecte anava paral·lel a una de les línies ja existents Foto: delCamp.cat  

El Ministeri de medi Ambient ha enviat una carta a l’Ajuntament de la Secuita on declara «l'arxivament de l’expedient d’avaluació ambiental del projecte Nova línia elèctrica a doble circuit Escatrón - Els Aubals - la Secuita». En altres paraules, el projecte de la MAT torna a la casella zero, així que el promotor, Red Eléctrica Española, si vol tornar-lo a presentar, ha de fer informe mediambiental i obrir període d’al·legacions. «I si això passés, el territori està articulat com no ho estava abans i està preparat per actuar amb força amb les al·legacions», ha avisat Eudald Roca, l'alcalde de la Secuita, que ha informat de l'arxivament. Cal recordar que la línia havia despertat un fort rebuig per l'afectació que el traçat tindria sobre el territori. La MAT estava projectat que passés per un total de 17 municipis de 6 comarques en els seus 101,10 km de recorregut (Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp i Tarragonès).

El juliol passat, ERC va anunciar que demanaria formalment l'arxivament de la línia de molt alta tensió (MAT) perquè l'informe mediambiental (expedient RAT 12994. Línia 440 kV doble circuit Escatron-els Aubals-la Selva entroncament E1 la Secuita) havia superat els divuit mesos de marge que la llei dona per ser aprovat i va caducar l’agost de 2012. I la llei forçava a l’Administració a arxivar-lo. Amb data 19 de setembre, la Dirección General de Calidad y Avaluación Ambiental y Medio Natural del ministeri va elaborar un resolució donant la raó a ERC, i avui s’ha fet pública.

L'alcalde de Falset, Josep Puxeu, ha apuntat que «sabem que s’arxiva el projecte de la MAT no per convenciment, sinó per un defecte de forma, però estem preparats per si el promotor volgués iniciar de nou un projecte que nosaltres, els del Priorat, rebutgem».

Per la seua banda, l'alcalde de la Secuita, el republicà Eudald Roca ha volgut deixar clar que «si Red Eléctrica Española vol iniciar de nou tot, primer haurà de justificar davant de les autoritats la necessitat real d’una infraestructura com la MAT, ja que recordem que el Departament de la Generalitat va fer un informe desfavorable argumentant que no quedava justificada la necessitat real d’una nova línia de 400 kW», ha reblat Roca.

Cal recordar que en la roda de premsa de juliol de 2013, ERC va informar que havia detectat el defecte jurídic en la tramitació de l’expedient de la MAT, i aquell dia va instar tots els ajuntaments afectats en el traçat a presentar mocions amb la petició formal per l’arxivament del projecte.