Tortosa aprova un pressupost de 2019 per garantir «estabilitat» al final de mandat i reduir el deute

Part de l'oposició vota en contra dels comptes assenyalant els incompliments del govern municipal i titllant-los de "continuistes"

Redacció
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:45h
Imatge del ple d'este dimarts a l'Ajuntament de Tortosa.
Imatge del ple d'este dimarts a l'Ajuntament de Tortosa. | Cedida
L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat, este dimarts, el pressupost general del 2019, uns comptes de 70,4 milions d'euros, lleugerament superiors als de l'any passat, en un 0,71%, i que volen garantir "l'estabilitat" en l'últim tram de l'actual mandat municipal, amb el compliment dels últims compromisos recollits al Pla d'acció municipal (PAM) i al pacte de govern municipal. Alguns grups de l'oposició, PSC i Movem Tortosa, han votat en contra dels comptes, que han qualificat d'"electoralistes i continuistes", i han aprofitat el plenari de debat per detallar tots els compromisos i actuacions que el govern municipal, PDeCAT i ERC, han incomplit en els darrers 12 anys. El PP s'hi ha abstingut i el regidor de la CUP no ha assistit al plenari.

La partida d'inversions es manté per sobre dels 4 milions d'euros. La partida principal, d'1,6 milions d'euros, serà per a la construcció de la nova plaça de la Catedral –que té un cost d'1,9 milions d'euros-, així com 459.000 euros per a l'actuació al barri del Castell amb l'execució del passeig de les Cultures -dels 671.000 euros previstos-, que dona continuïtat al passeig als peus del castell de la Suda. També destaca un increment per a la rehabilitació d'edificis al nucli antic, que passa de 30.000 euros a 60.000 euros. 

Hi haurà partides per a finalitzar el complex esportiu Tortosa (Win) amb una segona fase valorada en 464.000 euros, millores en les instal·lacions per valor de 125.500 euros, o la cobertura dels World Sports Games que es faran a la ciutat al juliol. 

També en l'apartat d'inversions, destaca l'adquisició per 40.000 euros dels terrenys que han d'acollir el futur nou pàrquing de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta; les millores a la via pública en àmbits com la mobilitat, l'enllumenat, el mobiliari o la senyalització, amb una partida de 266.750 euros, o les ampliacions de dos importants equipaments culturals, que també permetran millorar les prestacions amb vista a la celebració de la Capital de la Cultura Catalana del 2021: el teatre auditori Felip Pedrell, que incorporarà una tercera sala (50.000 euros), i el Museu, que habilitarà un espai per la difusió dels autors del territori (50.000 euros). Les aportacions als pobles i a les EMD es mantenen amb 440.000 euros, una quantitat amb un increment del 47,02 % des del 2012.

El consistori també tornarà a reduir el deute al voltant d'1 milió d'euros durant el 2019, i es preveu situar la ràtio d'endeutament en 59,53%, la xifra més baixa en els últims anys a l'Ajuntament de Tortosa. El deute del consistori el 2007 era del 110%. 

Crítiques per continuistes i electoralistes

Els grups de l'oposició, tant el PP, que s'hi ha abstingut, com PSC i Movem Tortosa, han qualificat els comptes de 2019 de continuistes, electoralistes, poc atrevits i fets lluny del consens de totes els formacions polítiques del consistori. El regidor d'Hisenda i portaveu d'ERC de Tortosa, Marià Martínez, ha defensat que els comptes seguixen la línia dels darrers exercicis a l'hora de reduir el deute i incrementar les subvencions a entitats socials, esportives i comercials de la ciutat. L'alcaldessa Meritxell Roigé, d'altra part, ha apuntat que es pretén complir amb els compromisos acordats el 2015 i mantenir "les línies mestres" del mandat com reduir i congelar les taxes i els impostos. 

Els pressupostos del 2019 tornen a preveure una congelació de tributs i la rebaixa d'un 1% de la taxa d'escombraries, que acumula una rebaixa del 14%, en 6 anys.