Un 42% dels jutges fa vaga per demanar més recursos i independència judicial

Jutges i fiscals reclamen més mitjans materials i un augment del nombre de places | "Avui més que mai jutges, jutgesses i fiscals hem de sortir a defensar l'estat de dret i la separació de poders", proclama la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso

Concentració de jutges davant la CIutat de la Justícia durant la jornada de vaga d'aquest dilluns
Concentració de jutges davant la CIutat de la Justícia durant la jornada de vaga d'aquest dilluns | ACN
Redacció
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:19h
Un total de 299 jutges i magistrats, del total de 700 que havien de treballar avui a Catalunya, han secundat la vaga de jutges i fiscals convocada este dilluns, segons xifres de les 14:30h que ha comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).  El TSJC ha precisat que esta xifra de seguiment, un 42%, pot créixer en el recompte definitiu.

La vaga, de nivell estatal, té com a objectiu demanar tant millores en les condicions laborals com més recursos per a l'administració de justícia, a més de defensa la independència judicial i la separació de poders.

A les 13 hores, a les portes de la Ciutat de la Justícia, la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, i la fiscal cap de la capital catalana, Concepción Talón, han encapçalat una concentració en la qual han participat un centenar de jutges i fiscals.

Caso ha llegit un manifest de totes les associacions de jutges i fiscals convocants: l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV); Jutgesses i jutges per a la Democràcia, Fòrum Judicial Independent (FJI), Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i l'Associació Professional Independent de Fiscals (APIF).


Reclamen independència judicial

La jutge degana ha ressaltat que entre les seues reivindicacions hi ha la de defensar la independència judicial, obtindre més mitjans materials per donar una resposta adequada als ciutadans, tenir càrregues de treball més saludables, unes retribucions dignes, i la creació de places i increment del nombre de jutges i fiscals.

"Avui més que mai jutges, jutgesses i fiscals hem de sortir a defensar l'estat de dret i la separació de poders", ha defensat Caso. Es dona el cas que la vaga s'ha celebrat el mateix dia que s'han divulgat unes polèmiques paraules del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosido, que posen en dubte la separació de poders, en relació al nomenament dels membres del Consell General del Poder Judicial. I Caso s'hi ha referit també, criticant un nou episodi "en el permanent qüestionament de l'estat de dret" perquè, sense respecte pel Poder Judicial i Legislatiu, al seu parer, s'ha anunciat un acord entre els partits sobre el proper president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Manuel Marchena.



Les associacions convocades també han criticat el paper de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, fiscal de professió, i l'han recordat que li demanen col·laboració i lleialtat a la seva protesta i que mantenen la seves peticions. També consideren que, malgrat el canvi de govern "tot continua igual". "La justícia segueix maltractada", s'han queixat les entitats, que han remarcat que en el projecte de pressupostos per al 2019 no observen cap augment de les partides per a justícia i per a salaris de jutges i fiscals.


Els Tribunals Superiors hi donen suport

Tot i no sumar-se a la vaga, els presidents dels Tribunals Superiors de Justícia de les diferents autonomies han fet un comunicat conjunt este dilluns on mostren la seua solidaritat amb les associacions judicials i fiscals que han convocat la vaga, i han donat suport a les seves "justes i legítimes reivindicacions, així com a la millora de les condicions professionals que defensen". 

Sobre el fet que no han fet vaga, argumenten que la seua posició com a màxims representants del poder judicial els impedix sumar-se a mesures de pressió col·lectives. Però que entenen que "les greus mancances que crònicament pateix l'administració de justícia, i que els poders legislatius i executiu continuen sense corregir, han derivat en una situació insostenible, que general el lògic malestar generalitzat de tota la carrera judicial i fiscal", han subratllat.
 

Jutges i fiscals concentrats al Palau de la Justícia de Tarragona Foto: ACN



Seguiment a diferents punts del territori

A part de la concentració a la Ciutat de la Jústicia de Barcelona, la més multitudinària, també hi hagut petites conentracions a Tarragona, Lleida i Manresa.

A la capital del Tarragonès, una quinzena de jutges i fiscals s'han concentrat a les portes del Palau de Justícia per llegir el manifest de la jornada de vaga. El magistrat de la sala social del TSJC, Carles Preciado, ha explicat que la principal reclamació que fan és demanar respecte per la independència judicial, remarcant la "independència" del repartiment de vocals al CGPJ

D'altra banda a Lleida, s'ha fet una concentració d'una vintena de persones. De la vintena de fiscals, 13 han fet vaga. A Manresa només han treballat els fiscals de serveis mínims, però no hi ha hagut cap concentració.