El Govern afegeix 160 noms de víctimes de la Batalla de l'Ebre al Memorial de les Camposines

La consellera de Justícia, Ester Capella, descobrirà les plaques amb els noms i cognoms aquest pròxim diumenge a les 12 del migdia | El Memorial comptarà amb 1.544 víctimes inscrites en diferents plaques

Memorial de les Camposines, a la Fatarella.
Memorial de les Camposines, a la Fatarella. | Josep M Montaner
Redacció
16 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:04h
El Departament de Justícia afegeix 160 noms de víctimes de la Batalla de l'Ebre al Memorial de les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta). La majoria corresponen a soldats republicans morts en combat. La consellera Ester Capella descobrirà les quatre plaques on apareixen els noms i cognoms, en un acte que se celebrarà este diumenge a partir de les 12 del migdia.
 
Hi assistiran més de 400 familiars vinguts de Catalunya i d'arreu de l'Estat, que deixaran clavells vermells al peu de les plaques. Durant l'acte es llegiran en veu alta els noms de les víctimes. També hi haurà música i parlaments institucionals.  
 
Este acte se celebra des del 2010, però l'any passat no es va poder fer per l'aplicació de l'article 155 i l'absència de Govern. Està organitzat conjuntament per la Generalitat, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i l'Ajuntament de la Fatarella. Cada any s'hi instal·len noves plaques amb noms de persones que van morir a la Batalla de l'Ebre. Les identitats van sortint a la llum arran de les informacions dels mateixos familiars i dels estudis de recerca que es van duent a terme.
 
Des d'aquest diumenge, el Memorial de les Camposines comptarà ja amb 39 plaques amb 1.544 noms inscrits, que, majoritàriament, corresponen a soldats de l'exèrcit republicà.
 

Llistat de soldats morts a la Batalla de l'Ebre. Josep M Montaner


 
El Memorial de les Camposines
 
El Memorial de les Camposines, construït l'any 2005, està situat als peus de l'Ermita de Sant Bartomeu. És un espai que recrea un búnquer i que està concebut com un monument a tots els combatents de la Batalla de l'Ebre, sense distincions d'ideologies, bàndols o origen. Forma part de la Xarxa d'espais de memòria de Catalunya i dels Espais de memòria de la Batalla de l'Ebre, que gestiona el COMEBE.
 
La construcció compta també amb un dipòsit de restes humanes que estan en espera de ser sotmeses a les anàlisis genètiques per intentar identificar-les. Són restes de combatents de la Batalla de l'Ebre que encara ara apareixen en diferents punts del territori.
 
Les Camposines, al terme municipal de la Fatarella, era el lloc de pas entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front republicà durant la Batalla de l'Ebre. Era un punt estratègic per fer arribar els subministraments necessaris per als combats i per a l'evacuació dels ferits. Al novembre del 1938, ara fa 80 anys, la zona va ser ocupada finalment per l'exèrcit rebel.