Més d'un centenar de peixos del riu Ebre portaran etiquetes acústiques per estudiar les migracions

L'estudi també determinarà la funcionalitat de la rampa de l'assut d'Ascó i la viabilitat de la reintroducció de l'esturió al riu

Un tècnic de l'IRTA amb un peix acabat de pescar a la xarxa des de la barca on els capturen per posar-los les etiquetes acústiques.
Un tècnic de l'IRTA amb un peix acabat de pescar a la xarxa des de la barca on els capturen per posar-los les etiquetes acústiques. | ACN/ Anna Ferràs
Redacció
12 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:49h
Tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre (PNDE), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) han començat una segona fase de marcatge de peixos migratoris, enguany anguiles platejades i mugílids, per a l'obtenció de dades de les migracions i les dinàmiques d'estes espècies al tram baix del riu Ebre. Amb tècniques de pesca elèctrica, capturen exemplars adults a la zona de l'assut de Xerta i els implanten una etiqueta acústica, així com una etiqueta exterior per identificar fàcilment el peix està marcat. Els receptors d'ultrasons instal·lats al riu capten els senyals i permeten l'obtenció de dades sobre l'eficàcia dels nous passos per a peixos a l'Ebre -la rampa de l'assut d'Ascó i 'l'ascensor' que s'instal·larà a Xerta-. Així, amb estes dades es determinarà la viabilitat de la reintroducció de l'esturió a l'Ebre.

L’acció s'emmarca en el projecte Life MigratoEbre que treballa per recuperar i mantenir espècies de peixos anàdroms i migratoris al tram final de l'Ebre i el Delta. En concret, es vol reintroduir l'esturió europeu, i salvaguardar l'anguila, la saboga i la llamprea. 
 

Un peix en el moment en què li fan la incisió amb un bisturí per implantar-li una etiqueta acústica. Foto: ACN/ Anna Ferràs


Després de capturar-los amb pesca elèctrica, els tècnics els fan una petita incisió a la cavitat peritoneal, després d'anestesiar-los, i els implanten un “Pit Tag”, una etiqueta acústica. Després de recollir les dades de l'exemplar també els posen una etiqueta exterior amb un número d'identificació i informació de contacte de l'equip perquè a primera vista es detecti que aquell exemplar ja està marcat i per si es capturat accidentalment per algun pescador. "Amb aquestes senyals podem determinar quins moviments fan aquestes espècies al riu i també ens ajudarà a determinar l'ús d'espècies com l'estuari de l'Ebre", ha explicat Nati Franch, tècnica de l'Àrea de Protecció i Recerca del PNDE. 

Amb els sensors també es podrà conèixer el funcionament de l'escala de peixos que s'ha instal·lat a l'assut d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, i determinar l'eficàcia de la rampa perquè els peixos migradors puguin colonitzar la part alta de l'assut. "Estudiar els moviments dins de l'Ebre, veure com es mouen i quina dinàmica segueixen, és important perquè servirà per plantejar si fem la prova pilot de l'esturió", ha explicat Franch. 

Segons la mida del peix, les etiquetes acústiques tenen una vida útil que pot oscil·lar de nou mesos a un any, però els receptors només necessiten un canvi de bateries i funcionen en continu. De moment, l'any passat es van marcar una vintena de peixos i esta tardor se'n marcaran una seixantena més, sobretot anguiles perquè és en aquesta època que fan la migració del riu al mar, on van a reproduir-se i a morir. S’estima que en tres anys hi haurà uns cent cinquanta peixos amb marcatge recopilant informació.