La nova acció d'URVIART experimenta amb la modificació del paisatge

La proposta comparteix espai i temàtica amb els millors documentals del Terres Film Festival

L'arquitecta Cristina Bestratén, mirant una de les intervencions a través dels filtres.
L'arquitecta Cristina Bestratén, mirant una de les intervencions a través dels filtres. | Cedida
Redacció
06 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:21h
El paisatge captiva, inspira i fomenta la creativitat. Cada vegada s'imposa més la tendència de fotografiar-lo i embellir-lo a través de filtres i manipulacions fotogràfiques. Este és el tema de la nova intervenció d'URVIART, la proposta de creació col·lectiva ideada per l'arquitecta Cristina Bestratén i que coordina la responsable del campus, Núria Gil. L'exposició es pot veure al vestíbul del campus Extens de la URV, a Tortosa.

"Vols canviar el paisatge?" és una interpel·lació que l'arquitecta ha adoptat com a títol de la seua 11 acció. Una proposta que invita als visitants a reflexionar sobre la sostenibilitat. Però esta vegada l'acció de Bestratén s'ha fusionat amb un altre projecte, únic a l'Estat espanyol, que gira al voltant del paisatge: el festival internacional Terres Travel Festival, impulsat per la productora Filmsnòmades i diverses institucions del territori.

L'exposició inclou deu fotografies en format DIN-A2 extretes de diferents fotogrames dels documentals projectats en este festival, que es va celebrar a Tortosa el passat mes d'abril. La manera d'intervenir en el projecte és modificant les fotografies triades "sense prejudicis", a través de filtres transparents on els participants poden esborrar el que no els agrade d'aquell paisatge o afegir elements nous amb un retolador permanent. L'efecte dels canvis proposats es pot veure a través d'una lent binocular i amb els filtres superposats a la imatge. "La idea és que manipulen els paisatges per sentir-los més seus, més habitables, més bonics, però al mateix temps pensin perquè els han volgut canviar", argumenta l'autora.

"Creiem que les dos intervencions es complementen i es reforcen mútuament. Ajuden també a reflexionar sobre el valor que donem al paisatge, la seua preservació i al nostre entorn", assenyala per la seua banda, la responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa, Núria Gil. De fet, el Travel Terres Festival, un certamen especialitzat en l'audiovisual turístic, de paisatge i de viatges, té entre els seus objectius posar en valor els criteris del turisme sostenible com una forma de desenvolupament econòmic local respectuosa amb l'entorn.

Pel que fa a l'àmbit audiovisual, es projectaran una vintena de documentals seleccionats, entre els quals hi ha els principals guardonats com ara "The route of fate", de l'Agència Catalana de Turisme i dirigit per Román Parrado, i la pel·lícula documental "Tubbataha, a national pleasure", del director filipí Don Falsario. Han rebut el Grand Prix i Premi Terres de l'Ebre, respectivament. El primer premi a la millor producció del festival i el segon és la producció que millor il·lustra el concepte sostenibilitat.

Les dos intervencions estaran instal·lades al Campus Extens de la URV de Tortosa fins al 21 de desembre.