Torna «Femme in Arts», una explosió creativa com a antídot contra la desigualtat de gènere

El festival tindrà lloc del 23 al 25 de novembre al Centre d'Art Lo Pati d'Amposta

Fotografia de l'exposició
Fotografia de l'exposició | Judit Prats
Redacció
05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:34h
Per segon any consecutiu Lo Pati acollirà el "Femme in Arts", un certamen que proposa l'art com a fórmula per combatre la desigualtat de gènere. Un projecte amb un clar objectiu de crear consciència i incentivar el debat social sobre la violència masclista i la desigualtat, aprofitant la celebració del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la dona.

"Femme in Arts" fusiona i agrupa diverses disciplines artístiques per reflexionar sobre la violència estructural, però també per reflexionar i manifestar  el poder femení. "La idea és crear espais on poder parlar, deconstruir relats i construir-ne de nous. L'art ens ajuda a entendre de manera més directa algunes d'aquestes problemàtiques i el fet de poder-les compartir ens fa crear consciència i convertir-nos en agent de canvi", afirma Anna Zaera, comissària de "Femme in Arts".

Una segona edició que torna amb força, ja que no només seran la música i el cinema els transmissors del relat, sinó que també s'afegirà la fotografia. Una de les novetats serà l'exposició fotogràfica "Ellas", de la fotoperiodista Judit Prats, presentada en el marc de PhotoEspaña. Una sèrie de sis fotos sobre les dones supervivents del conflicte de la República Democràtica del Congo i Nigèria.

Pel que fa al cinema, el debat s'abordarà tant des de la ficció com des del documental. Com a ficció s'ha seleccionat "Custòdia Compartida", de Xavier Legrand i "Brava", de Roser Aguilar, qui estarà present a la projecció. Com a documental es projectarà "Todas las mujeres que conozco", de la directora gallega Xiana do Teixeiro. En l'apartat musical s'han programat dos propostes agosarades: La de Pentina't Lula, que tenen molt en comú amb el moviment Riot Grrrl dels Estats Units i l'actuació de Jansky, un grup de poesia radical i energètica.

A més, s'ha reservat el diumenge 25 de novembre perquè les dones del territori es puguen fer visibles a escena amb un "Poetry Slam". Es tracta d'una recitació de poesia oral en espais públics amb la intenció de fer la poesia menys elitista i més viva.

Mostra de llibres de literatura feminista

Al hall del Centre d'Art Lo Pati hi haurà una selecció de centenars de referències de literatura feminista de tots els temps. Una perspectiva global on es podrà trobar assaig, novel·la i poesia tant d'autores nacionals com internacionals. Les obres es podran consultar i comprar dissabte i diumenge.

"Femme in Arts" està coorganitzat per Lo Pati i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l'Ajuntament d'Amposta, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d'Intervenció Especialitzada de Terres de l'Ebre que exerceix la Fundació Montsià, amb el suport de l'Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.