Trens Dignes reclama als polítics ebrencs que signen un compromís per garantir els serveis ferroviaris

La plataforma critica que la Generalitat es limite a encarregar una enquesta ciutadana i no solucione les mancances pendents en matèria de transport públic

Els portaveus de la Plataforma Trens Dignes, Josep Casadó i Wildredo Miró, este dilluns a Tortosa
Els portaveus de la Plataforma Trens Dignes, Josep Casadó i Wildredo Miró, este dilluns a Tortosa | ACN
Redacció
05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:31h
La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre i el Priorat exigeix els líders polítics ebrencs, municipals i de la Generalitat, que acorden i signen amb el Ministeri de Foment una proposta dels serveis ferroviaris. Des de la Plataforma alerten que, davant l'encara incerta però pròxima posada en marxa del tram del corredor mediterrani, cal que des de les Terres de l'Ebre es fixen les condicions de l'oferta ferroviària, tal com ja han fet les principals ciutats del Camp de Tarragona. De moment, la Plataforma alerta que no es coneixen les propostes ni de la Generalitat així com tampoc de Renfe i Adif en este sentit. Lamenten que la Taula de Mobilitat s'haja centrat a encarregar una nova enquesta sense resoldre de forma efectiva els problemes que llasten el transport públic al territori.

"Estafa" o "bucle reiterat". Estes són les definicions que els portaveus de la Plataforma, Josep Casadó i Wilfredo Miró, han dedicat a la proposta de la Generalitat sobre l'elaboració de la consulta a la ciutadania com a pes previ per a un nou intent de redacció d'un Pla Director de Mobilitat per al territori. "Que es deixin de Pla de Mobilitat i d'enquestes i vagin per feina. Ja tenen la tira d'estudi i plans fets per un tub. Que no ens facin perdre més temps: que es dediquin a plantejar quin model es vol ara, ràpid, perquè això està al caure. No podem esperar dos anys. És una presa de pèl", ha dit Miró, qui ha rebutjat com a excusa els possibles retards provocats per l'aplicació de l'article 155. "No s'ha fet per deixadesa o incompetència", ha sentenciat.

L'encara sense data però teòricament posada en marxa de la variant del corredor mediterrani entre l'Hospitalet de l'Infant i Tarragona, recorden, obliga a actuar amb rapidesa. La incertesa sobre els serveis ferroviaris que s'implementaran a l'actual línia R-16 és total, afegeixen. Ni Adif, ni Renfe ni la Generalitat han fet públics encara els seus plantejaments. "De la línia més afectada no hi ha cap tipus d'informació", subratlla Casadó. Ni si s'aturaran els trens de llarg recorregut al territori, ni freqüències, ni parades, ni itineraris. Un aspecte clau, este últim, ja que hauria de permetre aprofitar la línia d'alta velocitat des de l'estació del Camp de Tarragona per escurçar el temps de viatge amb Barcelona, segons la disponibilitat de combois híbrids.

Intermodalitat de l'estació central

La Plataforma també vol saber què passarà amb l'actual línia de la costa, les seues parades i si hi haurà combois directes entre València i Saragossa o quin paper jugarà en esta nova xarxa l'estació de l'Aldea, coneguda com a "estació central de les Terres de l'Ebre", per a la qual demanen una veritable intermodalitat, amb la construcció d'una estació d'autobusos contigua que permeti distribuir els viatgers pel territori sense necessitat de desplaçar-se alguns quilòmetres entre les estacions d'estos serveis.

En este sentit, alerten que les Terres de l'Ebre ja estan fent tard, quan altres territoris van plantejar amb antelació les seues demandes, "abans que es prenguin les decisions". Per això, la dificultat de modificar ara estes decisions es dispara. "Si Reus i Tarragona ja han posat les condicions sobre la taula, ens condiciona a nosaltres ja. I si no entrem, tindrem el que a ells els sobri o els vagi bé. Això no pot ser. La forma és buscar, amb qui van negociar ells, Foment, i com a mínim agafi uns compromisos", ha reblat el també portaveu, Josep Casadó, tot instant al Departament de Territori i Sostenibilitat, a la Taula de Mobilitat, els presidents dels consells comarcals i els alcaldes "treballar". La Plataforma també retreu que no es facin públics els plans per mantenir a curt, mitjà i llarg termini la línia R-15, més enllà de l'argument que el seu futur està garantit perquè es troba dins del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (Penta).

També volen que es pose fil a l'agulla als problemes que pateix el sistema de transport públic per carretera. Denuncien que la implementació de la targeta T-10/120 no arriba a tot el territori ni a tots els operadors –només dos de cinc la tenen-, fet que obliga a molts ciutadans a pagar més per un trajecte que hauria de costar un euro. Exigeixen que els horaris de connexió entre Tortosa, Móra d'Ebre i Flix, s'adapten als horaris laborals, que s'estableixin busos exprés en els eixos Tortosa-Flix i Gandesa-Móra-Flix.

El pròxim dimecres al matí, la Plataforma es reunirà amb representants de la Taula de Mobilitat de les Terres de l'Ebre per posar sobre la taula estes demandes.