Florentino Pérez serà cridat a comparèixer al Parlament pel 'cas Castor'

JxCat ha demanat la compareixença del president d'ACS i del Reial Madrid en la comissió d'investigació sobre el fallit dipòsit de gas

Detall de la plataforma marina Castor.
Detall de la plataforma marina Castor. | ACN
Redacció
27 d'octubre del 2018
Actualitzat el 29 d'octubre a les 15:28h
El president d'ACS, Florentino Pérez, serà cridat pel Parlament per donar explicacions sobre el projecte Castor, el fallit dipòsit de gas davant la costa de les Terres de l'Ebre que no va arribar a entrar mai en funcionament, i per la qual l'Estat va indemnitzar la constructora del també president del Reial Madrid amb 1.350 milions d'euros (4.731 milions amb interessos), una indemnització que posteriorment el TC va declarar inconstitucional.

La petició de compareixença l'ha presentat a la cambra el grup de JxCat, en la comissió d'investigació sobre el projecte Castor que arranca este dilluns amb la votació de les compareixences i l'aprovació del pla de treball. La sol·licitud de compareixença serà aprovada amb tota seguretat. Pérez, no obstant això, no està obligat a acudir al Parlament: només en tenen l'obligació les autoritats o els funcionaris d'àmbit autonòmic català.

Ministres d'Aznar i Zapatero, també cridats

En la sol·licitud de compareixença, registrada divendres, també apareixen els noms de l'exministre d'Energia i Turisme, José Manuel Soria; l'exministre d'Indústria i Energia, Josep Piqué, o l'exministre d'Economia, Rodrigo Rato -a la presó des d'ahir dijous-, tots ells membres del govern espanyol durant l'època de de José María Aznar.

JxCat també sol·licita que compareguen a la comissió l'exministre d'Indústria al govern socialista de José Luis Rodriguez Zapatero i expresident de la Generalitat, José Montilla. Del mateix executiu, demanen que comparega davant la cambra l'exministre d'Indústria, Miguel Sebastián.
 


D'una banda, també demanen la compareixença del president de la mercantil Escal UGS SL, Recaredo del Potro, i, d'altra banda, del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó. A més, volen saber l'opinió dels afectats per expropiació i de membres de les plataformes i associacions que es van posicionar en contra de la construcció de magatzem de gas.

En el capítol d'experts apareixen representants d'instituts geogràfics, geòlegs, d'enginyers, de la Xarxa Sísmica Nacional i catedràtics de diverses universitats.

Creació de la comissió

El Parlament va aprovar el 6 de juny la creació de la comissió d'investigació sobre les "possibles negligències" al magatzem de gas Castor, per indagar en la concessió de l'explotació, la posterior gestió i la indemnització que va atorgar el govern, després de la paralització.

El ple es va aprovar amb el vistiplau de tots els grups a una iniciativa que van registrar al Parlament JxCat, ERC, els comuns i la CUP.