Descobrida una floració extraordinària de posidònia a l’Ametlla de Mar

Els oceanògrafs de l’empresa Plàncton Diving han avistat gairebé cent flors de posidònia

Exemplar de flor de posidònia vista a l'Ametlla de Mar.
Exemplar de flor de posidònia vista a l'Ametlla de Mar. | Cedida
R. Regolf
26 d'octubre del 2018
Actualitzat el 29 d'octubre a les 15:37h
Els oceanògrafs de Plàncton Diving han descobert una floració massiva de posidònia a la costa de l'Ametlla de Mar. Tot i que no es produeix cada any, la floració de la posidònia és habitual a la zona. Esta vegada, però, la sorpresa ha sigut el nombre de flors que s'hi han trobat, juntament amb la temperatura de l'aigua i la poca profunditat on creixen les plantes.

Segons Eli Bonfill, oceanògrafa de Plàncton Divulgació, les flors es poden començar a veure a la tardor, cap a finals de novembre o desembre. "A l'Ametlla de Mar no n'havíem vist mai tan aviat", apunta l'oceanògrafa. Per altra banda, com que la floració s'ha avançat uns dies, la temperatura de l'aigua també és més elevada, ja que s'aproxima als 21°.

"Els anys que durant l'estiu hi ha un pic molt alt de calor la posidònia s'estressa i creu que es morirà. Això fa que produïsca moltes flors com a impuls de supervivència", assenyala Eli Bonfill. Tot i això, la floració no és la forma més habitual de reproducció de l'espècie, que pot perpetuar-se mitjançant la reproducció sexual i l'asexual.



En 50 minuts d'immersió els especialistes han observat un total de 92 flors, una quantitat esperançadora. "No havíem vist mai una floració tan gran", apunta Bonfill. Una altra de les sorpreses és que s'han trobat a uns dos metres de la superfície, quan habitualment es localitzen a partir de sis metres de profunditat.

"La posidònia és una planta molt sensible i que es reproduïsquen és indici que es perpetuarà l'espècie", ha afirmat Bonfill. La floració de la posidònia significa que les plantes estan en bon estat de salut, fet que permet cresquen els prats.

Este cap de setmana el grup de biòlogues i oceanògrafes han organitzat una immersió perquè els amants del món marí tinguen l'oportunitat de poder veure les flors en primera persona.