La Taula del Sénia crea un camí fluvial per recuperar el patrimoni natural i històric de l'entorn del riu

Es tracta d'un itinerari de més de cinquanta quilòmetres per fer a peu que unirà els deu pobles de banda i banda del Sénia

Un dels ponts que es pot trobar al nou camí fluvial del riu Sénia, amb els alcaldes i representants de la Mancomunitat
Un dels ponts que es pot trobar al nou camí fluvial del riu Sénia, amb els alcaldes i representants de la Mancomunitat | Cedida
Redacció
26 d'octubre del 2018
Actualitzat el 29 d'octubre a les 15:44h
La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha creat un camí fluvial a l'entorn del riu per recuperar el patrimoni natural i històric d'esta zona de cruïlla entre Catalunya i el País Valencià. Es tracta d'un itinerari de més de cinquanta quilòmetres, de moment per fer a peu, que unirà els deu pobles de banda i banda del riu. La primera fase s'ha fet a la part catalana i està previst que també enguany acabe l'arranjament de la part valenciana.

El tram entre la Sénia, Ulldecona i Alcanar ja està arranjat, una primera fase que ha costat 151.000 euros, i que s'ha finançat a través del programa Leader, amb més de 32.000 euros. L'itinerari serà un nou actiu turístic on rescatar tot un patrimoni natural, industrial i històric molt desconegut.

El riu Sénia és un riu de característiques mediterrànies, que naix a la Tinença de Benifassà (Baix Maestrat) i desemboca a Sòl de Riu, a Alcanar (Montsià). Bona part del trajecte, des de la desembocadura fins al Partidor, entre la Sénia i la Pobla de Benifassà, és la frontera oficial entre Catalunya i el País Valencià. En el  recorregut, llinda amb deu municipis: Alcanar, la Sénia, Ulldecona, Vinaròs, Sant Jordi, Traiguera, Sant Rafel del Riu, Canet lo Roig, Rossell i la Pobla de Benifassà. 

Tot este itinerari a la vora del riu compta amb lligallos, camins i senders que s'utilitzen o s'havien utilitzat per comunicar el riu amb els pobles. La recuperació i unió d'alguns d'estos camins ha permès la creació d'un itinerari de més de 50 km que recorrerà tot el riu. 

A més a més, es posaran en valor elements patrimonials molt desconegut com els antics molins fariners o els ponts. "Trobem des de ponts datats dels romans fins a construccions de l'època medieval", ha detalla Teresa Adell, gerent la Mancomunitat de les Terres del Sénia. Adell també ha posat l'accent en l'arquitectura industrial que s'escampa per tot l'itinerari. "Es pot descobrir antigues centrals elèctriques i diferents infraestructures com el sistema hidràulic de sèquies que és molt interessant posar-les en valor i donar la possibilitat que la gent les puga conèixer", ha afegit. 

El camí fluvial també contribuirà a diversificació l'economia local dels municipis que toquen el riu, i a unir la costa amb l'interior per transvasar part del turisme que s'aglutina al litoral. "Vertebra el territori i ajuda al desenvolupament dels pobles interiors ampliant l'oferta turística del territori", ha assenyalat la gerent de la Manconumitat. 

La segona fase del projecte es concentra a la part valenciana. La major part de la neteja i desbrossament del camí s'està fent gràcies al treball del Taller del Servei Taula del Sénia i per a la senyalització s'ha obtingut un ajut de l'Agència Valenciana de Turisme del 60%. Més endavant s'adequaran alguns trams per poder fer-los en bicicleta.