Una parròquia de Barcelona encarrega la creu del seu altar a l'artista ebrenc Miquel Paton

Es tracta de la primera obra sacra de l'artista tortosí afincat a la Ràpita | És un encàrrec de la Parròquia de Sant Eugeni de Barcelona

L'obra de Miquel Paton a la Parròquia de Sant Eugeni I, a Barcelona.
L'obra de Miquel Paton a la Parròquia de Sant Eugeni I, a Barcelona. | Cedida
Redacció
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:19h
L'artista tortosí afincat a la Ràpita Miquel Paton ha presentat esta setmana la seua primera obra d'art sacra, "una creu del segle XXI", com ha estat qualificada, que des d'esta setmana penja de l'altar neobizantí la Parròquia de Sant Eugeni de Barcelona.

L'obra va néixer fruit d'un encàrrec de la Parròquia de Sant Eugeni de Barcelona amb l'objectiu d'obrir la seua comunitat. Així ho declara el rector de la Parròquia, Saturnino Rodríguez: "Estic realment satisfet d'aquesta renovació de l'espai, amb la incorporació d'una creu del segle XXI, que ens aporta llum contemporània a la nostra comunitat i ens obre a la societat dels nostres dies."

Paton s'ha inspirat en diferents artistes de gran reconeixement internacional, com Mark Rothko, Henri Matisseo Ilise Greenstein, per a la creació de la seua obra. La creu ha estat valorada per experts, com el comissari i crític d'art, Àlex Susanna: "Dialoga amb la història de l'art, però sobretot aspira a fer-ho amb cadascun de nosaltres, creients i no creients, car l'art es projecta de dins cap enfora i demana una forma o altra de conversa. Una creu que ens mira, que espera, que ressona".

Miquel Paton ha apuntat que esta intervenció ha sigut una oportunitat per a la seua carrera artística: "Este projecte m'ha permès la realització d'una peça de característiques molt diferents dels formats que acostumo a treballar. La meua intenció ha estat fer una obra de llenguatge propi, que ajudés a redefinir l'espai existent, sense treure protagonisme als elements neobizantins que el configuren".

Després de mig any de reflexió, dubtes, temptejos i execució final, Paton va crear una creu suspesa i asimètrica que ja penja del sostre de l'església.

Una vida dedicada a l'art

Miquel Paton (Tortosa, 1959) es forma a l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa i a la Facultat de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, on es llicència en l'especialitat de pintura.

Algunes de les seves obres formen part de fons d’art, com el Museu d’Art Modern de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona o el de La Creu Roja de Catalunya, entre d’altres. Actualment treballa en el seu estudi de Barcelona i el de La Ràpita. És seguidor de la Teoria de Color de Goethe i se sent en sintonia amb les teories estètiques de Baudelaire.