Un nou sistema de bombeig ajuda a frenar el caragol maçana i millora la renovació d'aigua al Fangar

Les dos bombes del canal del Penal, a Deltebre, permeten retornar l'aigua dels arrossars cap a la badia del Fangar i el Canal Vell

Els representants d'Agricultura i dels sectors aqüícoles i pesquers del Delta mirant el funcionament de la nova bomba del desguàs del canal del Penal.
Els representants d'Agricultura i dels sectors aqüícoles i pesquers del Delta mirant el funcionament de la nova bomba del desguàs del canal del Penal. | ACN / Anna Ferràs
Redacció
24 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:42h
El Departament d'Agricultura i els Regants de l'Esquerra de l'Ebre han posat a funcionar dos noves bombes al desguàs del canal del Penal, a Deltebre, que permetran frenar l'entrada als arrossars del caragol maçana. Les bombes també ajudaran a conservar la biodiversitat i millorar la renovació de l'aigua, amb l'entrada d'aigua dolça, a la badia del Fangar i al Canal Vell del delta de l'Ebre.

Des dels anys 70, l'aigua que es desguassava dels arrossars es desembocava directament al mar amb un sistema de bombeig a la zona del Pal. Els regants han destacat que amb el temps això ha perjudicat el sector de la pesca i l'aqüicultura i també la biodiversitat.
D'una banda, les bombes del desguàs del Penal permetran un maneig més eficient per mantenir els nivells d'aigua als arrossars molt baixos perquè no entre el caragol maçana, i de l'altra, aportarà aigua al Fangar per millorar la renovació i beneficiar el cultiu de bivalves i altres espècies. Les bombes funcionaran gairebé tot l'any, com a mínim un 70% del temps. L'obra ha costat més de 250.000 euros i s'ha finançat a través de les partides del grup Adhoc contra la plaga del caragol maçana, amb 200.000 euros, i la resta amb el finançament de l'obra civil per part dels Regants de l'Esquerra.

El director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Ferran Grau, el president de la comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Javier Casanova, així com representants de la Federació de Productors de Marisc del Delta, i altres sectors de pesca o caça han remarcat que el projecte ha estat basat en el treball transversal de tots els agents implicats. "Era un objectiu àmpliament buscat per tots els sectors, aqüicultors, pescadors, caçadors i agricultors i una ambició que es perseguia des de feia molts anys", ha destacat Grau. "És la demostració que cal equilibri i unitat de treball i que les coses surtin des del territori perquè arriben a bon port i aporten solucions als problemes de subsidència i regressió que patim al Delta", ha afegit Casanova.

Casanova ha reconegut que el sistema que es va establir anys enrere per desguassar l'aigua dels arrossars ha acabat portant problemes al sector primari del Delta. "L'aigua va deixar d'entrar a la Bassa i al Racó i ha perjudicat el sector del marisc i del peix i també va tenir perjudicis ambientals. La intenció és recuperar l'aigua amb altres accions que es faran més endavant per donar-li riquesa ambiental a la pesca i a l'aqüicultura com es feia abans. No hem inventat res, només hem tornat enrere per millorar el maneig de l'aigua i modernitzar allò que ja feien antigament i que al Delta li anava bé", ha explicat el president dels Regants.

Un primer pas

També s'ha insistit que este és només "un primer pas". "Necessitem més coses. Aquí se n'havien fet amb molts diners que no servien per a res però hem de ser conscients que calen moltes més inversions. Hem d'entendre que és un principi sobre com gestionar tots els interessos a la zona", ha defensat Casanova.

Les bombes que s'han instal·lat són un disseny innovador, creat per l'empresa de Deltebre B&G, que té una eficiència energètica que permet estalviar fins a un 80% de consum elèctric respecte altres models. A més, també fa poc soroll, requereix poc manteniment i és respectuosa amb la fauna aquàtica, ja que li facilita el pas a través d'un canal intern