seguretat

ERC denuncia que l'Estat no realitza cap simulacre nuclear al territori des de fa 30 anys

Els republicans consideren que si se'n realitzés un posaria de manifest totes les mancances en matèria de seguretat

per Redacció , 23 d'octubre de 2018 a les 11:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Representants d'Esquerra Republicana al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han fet un front comú per exigir a l'Estat que actualitze els plans d'emergència nuclear. Denuncien que fa 30 anys que no es realitza cap simulacre i consideren intolerable que després de l'accident de Fukushima (2011) el Ministeri de l'Interior i el Consell Nacional de Seguritat Nuclear no hagen actualitzat el Pla B'asic d'Emergència Nuclear (Plaben), tal com s'havien compromès el 2012.

Els alcaldes i alcaldesses republicans del territori consideren que cal una inversió en matèria de seguretat, per poder fer front a possibles incidents que es puguin produir. Una situació que es pot veure agreujada per l'envelliment de les centrals.


El diputat al Parlament Lluís Salvadó ha titllat esta situació "d'escàndol" i ha senyalat que "es tracta d'una evidència de la falta d'inversió i actuació de l'Estat en esta matèria". Salvadó també ha recordat que en el debat estatutari l'any 2006 els grups parlamentaris catalans ja van exigir un traspàs de competències en matèria de seguretat nuclear, ja que, com ha recordat, és el territori qui hauria d'actuar i posar els recursos en cas d'emergència.

Així mateix ha denunciat que "l'accident ocorregut a Fukushima l'any 2011 ha fet que s'actualitzés la seguretat nuclear a tot el món, excepte a l'estat espanyol on ni tan sols s'ha transposat la directiva europea que es va aprovar l'any 2014".


Per altra banda, el diputat al Congrés Jordi Salvador ha explicat que el Consejo Nacional de Seguridad Nuclear ha respost per escrit les peticions fetes per Esquerra els darrers anys, on es pot comprovar, entre altres qüestions que "no s'actualitzen el pla PENTA des de l'any 2004 i el Plaben des de 2009". Salvador també s'ha mostrat molt crític amb el fet que durant els últims 30 anys el president del Consejo Nacional de Seguridad Nacional hagi visitat en una sola ocasió les centrals ubicades al Camp Tarragona i les Terres de l'Ebre.

 

Participació