La campanya de vacunació de la grip comença este dilluns

Es recomana que es vacunin embarassades, malats crònics, persones de més de 60 anys i qui en té cura, i professionals sanitaris, entre d'altres grups de risc

Un professional vacunant un pacient de la grip
Un professional vacunant un pacient de la grip | ACN
Redacció
22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:18h
Amb els primers freds, torna la vacuna de la grip. El Departament de Salut inicia este dilluns, dia 22 d'octubre, la campanya de vacunació d'enguany. Una campanya en què el principal objectiu és augmentar el percentatge de treballadors sanitaris que s'hi vacunen, que ara és només del 23%. A més dels professionals de la salut, s'aconsella que es vacunin altres grups de risc, com ara les embarassades, les persones de més de 60 anys o les que tenen una malaltia crònica. 

En relació a este objectiu, la conselleria espera aconseguir un salt qualitatiu similar al que es va assolir en la campanya passada, quan el focus es va posar en les dones embarassades i es va passar d'una taxa del 5% de vacunacions al 22,7% en este grup de risc. Salut considera que una xifra molt satisfactòria seria arribar a un 40%. "Els professionals sanitaris estan molt exposats a la infecció, poden ser transmissors del virus i són un col·lectiu exemplar", afirma el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que deixa clar que "la grip no és una malaltia banal; és potencialment greu i vacunar-se és la millor manera de prevenir-la".
 
Augmentar el nombre de professionals sanitaris vacunats té com a finalitat no només protegir-los, sinó també evitar que puguen contagiar els pacients. Els treballadors de la salut pateixen una incidència de grip entre 3 i 5 vegades superior a les persones que no treballen en este àmbit i alguns estudis assenyalen que poden ser causants d'entre un 3 i un 17% dels casos de grip que es produeixen. De mitjana, un 10% dels casos s'associa a l'activitat assistencial.

"Els professionals sanitaris podem actuar com a transmissors importants de la grip en pacients que poden ser molt vulnerables, amb patologies de base greus i que la grip els pot provocar complicacions", adverteix la doctora Magda Campins, membre del Consell Assessor de Vacunacions i representant del Col·legi de Metges de Barcelona, que sentencia: "És molt trist que un pacient ingresse en un centre sanitari per una altra causa i que s'emporte com a 'regal' la grip".

L'Institut Català de la Salut (ICS) també promou la vacunació entre els professionals amb una jornada que se celebrarà a tots els seus centres el 7 de novembre, amb el lema "V de vacuna't". És la primera vegada que l'organització impulsa una campanya de vacunació concentrada en un únic dia i dirigida a tots els professionals d'hospitals, atenció primària i salut penitenciària, si bé s'havien fet experiències similars a centres ICS de Catalunya Central i Barcelona Ciutat. 

Altres grups de risc: embarassades, malalts crònics i majors de 60 anys

A banda dels professionals sanitaris, la campanya antigripal del Departament de Salut incideix com cada any en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys. 

La campanya de vacunació contra la grip també s'adreça a les persones a cura de la gent gran, les internades en residències geriàtriques o centres sociosanitaris i professionals com ara policies, bombers, personal de protecció civil, d'emergències sanitàries i d'institucions penitenciàries, entre d'altres.

1.200.000 dosis de vacunes

El Departament ha adquirit més d'1.200.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals. El període òptim de vacunació és fins al 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que enguany se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Amb tot, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

L'any passat, l'activitat gripal a Catalunya va ser moderada-alta i va causar 1.306 casos greus confirmats pel virus de la grip. El 64,5% no estaven vacunats; un 79,8% presentaven algun factor de risc i un 61,3% eren persones més grans de 64 anys. La malaltia va provocar 175 defuncions, de les quals el 57,3% eren persones no vacunades.