Protecció Civil manté l'Alerta del Pla INUNCAT per la llevantada a les Terres de l'Ebre

A les Terres de l’Ebre ja s’han acumulat fins a 170 l/m2 als Ports, que podrien arribar als 200 l/m2 al final de l’episodi

Camí tallat per la baixada del barranc de la Galera.
Camí tallat per la baixada del barranc de la Galera. | ACN / J. Marsal
Redacció
19 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:46h
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per l’episodi de precipitacions que està afectant sobretot les Terres de l’Ebre i en segon terme al Camp de Tarragona. Protecció Civil manté, també, l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per fort onatge i ha donat per finalitzada l’Alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), durant el dia d'avui es mantenen les previsions de xàfecs intensos localment acompanyats de tempesta, podran superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 minuts a les Terres de l’Ebre i a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona.  Estes tempestes poden provocar incidències en zones urbanes amb afectacions a carrers, passos soterranis, baixos i similars.
 
A més, les pluges podran deixar acumulacions de pluja de fins a 200 l/m2 en 24 hores a les comarques del Baix Ebre i Montsià, i valors de 100 l/m2 en 24 hores a la resta de les Terres de l’Ebre i a les comarques de Tarragona. Aquestes acumulacions poden fer créixer els cabals dels rius i especialment dels barrancs, afectant a camins i carreteres, com ja s’ha produït este matí per exemple al barranc de la Galera a Masdenverge
 
Des de l'inici de l'episodi s'han registrat valors importants de pluja acumulada a comarques de les Terres de l'Ebre especialment durant la nit: Massís del Ports (157,1 l/m2 en 24 hores), Ulldecona – els Valentins (96.8 l/m2), Mas de Barberans (88.2 l/m2), Alcanar (85.1 l/m2) i Horta de Sant Joan (72.9 l/m2). Al matí les pluges s’han concentrat a les comarques de Tarragona amb valors destacats a Prades (57.7 l/m2), Constantí (54.9 l/m2), Riudoms (51 l/m2) i Tarragona (48.2 l/m2)
 
Pel que fa a incidències, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya informa que no s’estan rebent moltes trucades per incidències rellevants i en conjunt les que  s’estan rebent són molt disperses en el territori i en les franges horàries.
 
Des d’esta matinada, els Bombers de la Generalitat han registrat poques incidències a causa de les pluges o del vent de les darreres hores.  Únicament s’han hagut d’atendre una vintena d’actuacions, la majoria per retirar elements del mobiliari urbà o arbres, i per atendre petites inundacions. A banda, destacar que també s’ha fet seguiment i realitzat inspeccions de punts inundables. Sense que hagi derivat amb cap emergència greu.
 
Els municipis han estat realitzant tasques de vigilància de l’evolució dels rius i zones inundables, especialment a les Terres de l’Ebre, a petició de Protecció Civil i d’acord als seus plans d’emergència , amb brigades municipals, policies locals i voluntariat de protecció civil, que també han senyalitzat i tancat el pas en algunes zones de perill d’inundació. L’Ajuntament de Tarragona ha tancat parcs i jardins davant les condicions meteorològiques anunciades. Aquest matí s’havien suspès 5 rutes de transport escolar del Consell Comarcal del Montsià.
 
En quant a la situació hidrològica, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) informa de normalitat de l'estat del cabal dels rius, rieres i torrents a la conca de l'Ebre, on el terreny està absorbint l'aportació d'aigua de les pluges i no es detecta cap situació de perill.
 
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer informa que no hi ha perill als rius de la conca del Xúquer que transcorren a Catalunya.
 
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), informa que es manté la situació d'alerta a la part final del Baix Ter. L'embassament del Foix es troba sobreeixint a causa de les darreres pluges.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure a l’entorn del massís dels Ports on s’estan donant les acumulacions d’aigua més importants, i on els barrancs, rius i rieres poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.  No travesseu cap zona inundada, tampoc dins de zona urbana, l’aigua podria arrossegar-vos. No baixeu als baixos, soterranis o zones inundades, podríeu quedar atrapats.
 
De la mateixa manera i de forma genèrica, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables. Es demana extremar la precaució en la mobilitat i fer cas de la senyalització de prohibició del pas en aquelles vies, camins i zones inundades afectades per les pluges, per evitar incidències que es poden prevenir.
 

Vista general del barranc de la Galera al seu pas per Masdenverge. Foto: ACN / J. Marsal


 
Alerta per fort onatge
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla PROCICAT per fort onatge. Segons l’SMC durant el dia d’avui es mantindrà l’onatge de fins a 2,5 m. d’alçada al litoral central i Tarragona, i onades de fins a 4 m. d’alçada a les Terres de l’Ebre. L’onatge anirà afluixant a mida que passin les hores però es mantindrà actiu durant la nit i matinada. L’onatge podrà incidir més directament en el litoral amb el pas de les hores amb el canvi de vent de gregal (de nord-est) a llevant (d’est).
 
Protecció Civil demana extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge. Respecteu els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.
 
Desactivada l’Alerta del Pla VENTCAT
Protecció Civil ha desactivat l’Alerta del Pla d’emergències per fortes ventades VENTCAT. El Pla queda ara en situació de Prealerta perquè les previsions indiquen que al llarg del dia d'avui i fins el vespre hi ha una probabilitat, baixa, de superar el llindar dels 72 km/hora a les comarques del litoral i del prelitoral central i de Tarragona. El vent bufarà de component est.
 
Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.
 
També cal recordar que cal extremar les precaucions en la conducció. Demà al matí es poden donar complicacions en la mobilitat de les Terres de l’Ebre, sobretot a la xarxa viària secundària.
 
En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:
 
Augmentar la distància de seguretat.
Reduir la velocitat.
En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
No travesseu zones inundades. 
Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat