recollida de residus

Les Terres de l'Ebre milloren en la recollida de residus però queden lluny de l'objectiu marcat per Europa

La Terra Alta és la comarca que lidera la separació de brossa, amb un 47,87%

per Redacció , Terres de l'Ebre, 18 d'octubre de 2018 a les 15:21 |
Una dona que obre un contenidor de brossa per llençar-hi un residu. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les Terres de l'Ebre registren un índex de recollida selectiva neta del 33,53%, semblant al 2016 i al conjunt del país. En canvi, han generat una mica més de brossa que l'any anterior, amb 1,36 quilos per habitant al dia. La Terra Alta (47,87%) és la comarca que lidera en la separació de residus, i per municipis destaca Miravet (47,08%), a la Ribera d'Ebre. En el costat oposat, la comarca que més brossa genera, superant la mitjana de Catalunya, és el Baix Ebre, amb 1,6 quilos per habitant i dia. 

En canvi, el Camp de Tarragona ha incrementat més d'un punt la recollida selectiva neta el 2017, fins a un 29,09%, però continua quedant per sota de la mitjana de Catalunya (32%) i lluny del mínim de 50% de reciclatge que demana Europa per al 2020. A més, l'any passat es va generar més brossa que el 2016, en part, per la influència turística. En total, 1,62 quilos per habitant al dia. La comarca líder és el Priorat (41,52%) i pel que fa al municipi, Riudecanyes (63,79%) és el que lidera el rànquing del reciclatge.


Després de presentar les dades este dijous, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha deixat clar que el Govern ajudarà en la gestió, però que els responsables últims de la brossa són els ajuntaments. Davant l'objectiu marcat per Europa als estats membres d'arribar a un 50% sobre els residus municipals generats d'aquí a dos anys, Tost ha avisat que si hi ha sanció, Brussel·les la passarà al govern espanyol, que al seu torn la traslladarà a la Generalitat i que el Govern la derivarà als consistoris. La màxima és que es generi menys brossa, reciclar més i fer una bona gestió de l'orgànica. "Sense l'orgànica, és impossible arribar als objectius", ha considerat.

En la mateixa línia es treballa per impulsar la nova llei de residus i recursos, que ha d'ajudar els ajuntaments a introduir una taxa justa per beneficiar qui més recicle i penalitzar les males conductes. Per implementar el sistema es proposen mecanismes com el porta a porta o la identificació de les bosses amb xips. 

 

 

Participació