L'Ateneu Cooperatiu compleix dos anys de vida havent assessorat uns 40 projectes

Enguany també ha impulsat Àgora, la primera Fira de l’Economia Social i Cooperativa de les Terres de l’Ebre

El passat abril es va celebrar a Ulldecona la fira Àgora.
El passat abril es va celebrar a Ulldecona la fira Àgora. | Cedida
Redacció
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:31h
L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre compleix este mes d’octubre el seu segon any de funcionament i els seus impulsors valoren molt positivament la faena feta este últim any ja que s’ha aconseguit fer més visible l’economia social i cooperativa a les Terres de l’Ebre i al mateix temps se l’ha fet créixer. Així, a través del programa CoopCrea s’ha assessorat una quarantena de projectes, 11 dels quals han seguit tot el programa.

D'estos, dos ja s’han constituït com a cooperativa: LesFillolesdeClara, SCCL, que han muntat un Escape Room a l’antiga llibreria Gavina d’Amposta, i De9 SCCL, dedicada a la prestació de serveis diversos que van des de la neteja al manteniment de parcs i jardins. A banda, hi ha d’altres projectes assessorats per l’Ateneu en procés de constitució.

Una altra acció important ha estat impulsar noves cooperatives d’alumnes a les Terres de l’Ebre, un programa que introdueix el moviment cooperativista a les aules. De fet, la presència de l’Ateneu als centres educatius del territori ha estat constant durant tot aquest any amb formacions tant a alumnes com a professors per tal de difondre l’economia social i el cooperativisme com un model econòmic alternatiu d’empresa que funciona. També es va organitzar un curs de 16 hores adreçat a professors que va tenir una molt bona acollida amb una quarantena de docents inscrits.

Una de les activitats més potents engegades per l’Ateneu en aquest segon any de funcionament ha estat Àgora, la primera Fira de l’Economia Social i Cooperativa de les Terres de l’Ebre, celebrada el passat mes d’abril a Ulldecona, en la qual es van mostrar prop d’una trentena de projectes cooperatius i d’economia social de Catalunya i de l’Ebre. En el marc d'esta fira, que va tenir una afluència important de visitants, també es va celebrar la primera taula territorial del tercer sector i es van impartir xerrades sobre finances alternatives, periodisme ètic o consum responsable. En este sentit, els impulsors de l’Ateneu, consideren que han aconseguit despertar l’interès de molta gent del territori per l’economia social i el cooperativisme.

La dinamització dels grups de consum ha estat també un dels àmbits en què ha treballat l’Ateneu Cooperatiu ebrenc. A l’Ebre n'hi ha 3 en funcionament: La Vianda, a Roquetes; La Panera, a l’Ametlla de Mar; i Lo Farcell, a Xerta. Juntament amb estos grups de consum es va realitzar la projecció del documental Food Coop, sobre un supermercat cooperatiu i de consum responsable al cor de Nova York i s’han identificat oportunitats per enfortir este sector a l’Ebre. Actualment s’hi està treballant.

Al marge de tot això, l’Ateneu Cooperatiu ebrenc ha fet una important tasca de prospecció sobre el terreny i ha identificat, de moment, més d’una trentena de projectes d’economia social a les Terres de l’Ebre i els ha incorporat al mapa de la seua pàgina web, un mapa elaborat en col·laboració de Pam a Pam, el mapa col·laboratiu de l'Economia Social i Solidària a Catalunya.

Actualment formen part de l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre els ajuntaments d’Amposta i Ulldecona; les fundacions Astres, Gentis i Ulldecona; i les cooperatives Surtdecasa, Cresol, EPI i ALC Assessors.