La Ràpita clou amb èxit la segona edició d'Orígens i anuncia dates per al 2019

Milers de veïns i visitants han omplert els carrers del barri del Xicago | L'11, 12 i 13 d'octubre de 2019 se celebrarà la tercera festa dels Orígens

Milers de veïns han participat vestint-se com els seus avantpassats.
Milers de veïns han participat vestint-se com els seus avantpassats. | Sofia Cabanes
Redacció
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:15h
La segona edició d'Orígens, la festa de recreació històrica de la Ràpita, va tancar portes este diumenge amb la participació de milers de veïns i visitants. Durant tres dies, el poble rapitenc va representar el seu passat més recent amb una vuitantena d’activitats en les que es va bolcar el veïnat, omplint de vida el barri mariner del Xicago des de divendres i fins diumenge, en què un concert dels Quicos, posava el colofó daurat a un esdeveniment popular amb milers de participants i visitants, en què Amposta ha estat ciutat convidada. L’alcalde, Josep Caparrós, va anunciar durant la cloenda que Orígens 2019 se celebrarà de l’11 al 13 d’octubre.

“Durant estos tres dies ha acabat de quallar de forma magnífica tot el treball que durant molts mesos han estat fent moltíssimes entitats, associacions i particulars del poble, liderats per la comissió de voluntariat d’Orígens , i estem molt satisfets de la participació que hi ha hagut, també de la varietat i acceptació de les vuitanta activitats del programa, així com de la gran afluència que hem tingut dels veïns del nostre entorn”, ha afirmat l’alcalde, Josep Caparrós, fent valoració del que ha estat esta segona edició. El regidor d’Identitat, Rafa Balagué, també ha agraït la col·laboració generalitzada del poble rapitenc per fer créixer Orígens com ho ha fet només en dos edicions. “A la Ràpita, quan fem alguna cosa que ens toca al cor ho fem amb totes les ganes del món, ho donem tot, i estos han estat tres dies intensos amb moltes activitats de molta qualitat, sorgides de totes entitats, de les famílies, dels iaios, dels néts, de tot el poble que s’ha implicat per fer-ho possible”, ha apuntat Balagué.  

De fet, el de satisfacció és el sentiment més generalitzat entre els organitzadors i també entre la ciutadania, que des dels dies previs havien anat preparant Orígens, fent-se la vestimenta que han lluït durant la festa i també recuperant, per exhibir, els estris que han guardat les famílies dels avantpassats. Objectes de principis del segle XX que han sortit als carrers engalanats del Xicago per representar dos realitats que estan a la base de la societat rapitenca: la pagesa i la marinera. Des de ralls, a tocadors, càntirs, fotografies antigues, balances, cabassos, carros i molts altres instruments han servit per rememorar usos perduts que encara molts recorden. Per recuperar forces, nombroses tavernes han retornat la cuina més tradicional al barri del Xicago, portades per entitats que el primer dia ja veien sorpreses com s’anaven esgotant en poques hores les previsions que tenien a més llarg termini.
 

Bars i tavernes han tornat a exhaurir existències. Foto: Sofia Cabanes



L’arribada del pailebot Santa Eulàlia, la passejada de carros i cavalls, l’acte d’inauguració, l’actuació de la rondalla rapitenca i el ball públic a l’envelat situat a l’antiga platja de l’Arenal van ser algunes de les propostes més seguides el primer dia. Dissabte, l’arribada de les parelles de pesca per procedir a la venda a l’encant al Gurugú, el tast de fideus seixats, el campionat de morra o l’estrena de l’obra teatral “Toristes”, a càrrec de Xip Xap, van concentrar un públic molt nombrós. Però entre els plats forts d’Orígens puja al pòdium el concert que dissabte a la nit van oferir la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca i Pep Gimeno ‘Botifarra’, amb la plaça Agustí Vizcarro, davant del Museu, plena de gom a gom.

Diumenge, malgrat les prediccions meteorològiques, la gent va tornar a omplir el Xicago fins que a la tarda es va haver d’implementar un pla B i, degut al fort aiguat, els actes al carrer es van traslladar al pavelló firal. De nou es va omplir de gent que hi va voler passar la tarda amb la ballada de jota de l’Esbart Dansaire, la saltada popular a la corda, el berenar amb pa amb xocolata i el concert final dels Quicos, que van posar el colofó presentant el seu treball per al 2019 i cantant conjuntament amb el públic cançons que han aprés al poble de la Ràpita, on estos dies han fet tallers en els que han compartit lletres antigues per recuperar-les. Un concert entranyable i molt aplaudit pel públic, que marxava a casa amb ganes de rememorar tot el que s’ha viscut durant el cap de setmana a Orígens.