infraestructures

Ports de la Generalitat modernitza l'embarcador de Tortosa

Integra el passeig fluvial a la ciutat i incorpora nous espais d’ús ciutadà

per Redacció, Tortosa, 8 d'octubre de 2018 a les 12:43 |
Imatge de l'embarcador modernitzat. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ports de la Generalitat i l'Ajuntament de Tortosa han inaugurat este dilluns l’embarcador fluvial de la capital del Baix Ebre, després de la seua modernització. Esta infraestructura s’ha remodelat per promoure nous usos que potencien la pràctica dels esports nàutics i el turisme, integrar el passeig fluvial de l’Ebre al nucli de la vila i crear nous espais per a activitats ciutadanes. Les obres han tingut un cost de 101.000 euros i un termini d’execució de dos mesos.
 

La funcionalitat de l’embarcador està relacionada amb la navegació d’esbarjo i esportiva al riu Ebre i com a punt d’itinerari turístic i de diferents activitats per a la població de Tortosa. L'embarcador, situat  al costat del Club de Rem, és un dels quatre que hi ha al riu Ebre i que són de titularitat de Ports de la Generalitat.
  
Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa han signat un conveni que estableix i regula la relació de cooperació entre les dues administracions per a l’ús de l'embarcador. Amb este conveni, la Generalitat contínua sent titular de la infraestructura i dels serveis prestats com ara, serveis d’amarratge i ús de superfícies, entre d’altres.
 

L’Ajuntament es fa càrrec de la gestió, el manteniment, la conservació i la neteja de la infraestructura. També ha de vetllar per la vigilància i  la seguretat de les activitats que es desenvolupen dins de les instal·lacions de l’embarcador.
 
El termini per a la utilització del domini públic portuari afectat per l’embarcador destinat a ús públic ciutadà que s’atorga a l’Ajuntament de Tortosa és de 30 anys.
 
L’actuació ha donat major funcionalitat a l’embarcador dins l’entorn de millora d’esta zona. Ara, la instal·lació ofereix millor servei als usuaris, impulsa activitats nàutiques i dona continuïtat al passeig fluvial de Tortosa com un nou espai d’ús ciutadà integrat al riu i al nucli urbà.
 
Joan Pere Gómez Comes ha dit sobre la infraestructura renovada que “hem posat en valor l’embarcador com un nou pol d’activitats nàutiques que ha d’aportar turisme i dinamisme econòmic a la ciutat”. Gómez Comes també ha parlat de la integració de la façana fluvial amb el nucli urbà:“L’actuació dona continuïtat al passeig fluvial i incorpora un espai que s’ha adequat per fer activitats ciutadanes”.
 
Per a l’alcaldessa de Tortosa, la millora de l’embarcador “és un dels objectius que teníem per millorar la façana fluvial i acostar la ciutat al riu”. “Aquesta actuació relliga el passeig, ens apropa el riu i el converteix en un nou punt d’atracció turística i esportiva”, ha destacat Roigé.
 
Les obres han comportat la construcció d’un nou moll que s’eleva 30 centímetres respecte a l’anterior, per reduir l’afectació en cas de l’augment de cabal al riu. Tanmateix,  s’ha renovat la línia per atracar per garantir un major grau de qualitat de servei per als vaixells. La rampa d’avarada d’embarcacions s’ha restituït. A més, s’han fet noves canalitzacions per al servei d’aigua i enllumenat públic.
 
Els treballs s’han complementat amb la urbanització de l’esplanada per desenvolupar-hi activitats ciutadanes i l’accés a l’embarcador. A més, l’embarcador s’ha dotat d’equipaments nàutics: norais per amarrar els vaixells i defenses per evitar que els vaixells topin amb el cantell del moll. Finalment, la superfície de terra s’ha pavimentat i senyalitzat.
 

 

Participació