Amposta restaurarà per fer visitable la Torre de Sant Joan

L'Ajuntament aspira a finançar bona part de les obres amb l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment

La Torre de Sant Joan, una estructura de defensa de finals del segle XVI.
La Torre de Sant Joan, una estructura de defensa de finals del segle XVI. | Roser Regolf
Redacció
05 d'octubre del 2018
Actualitzat el 07 d'octubre a les 10:20h
Surt a la llum un projecte de l'Ajuntament d'Amposta que té previst restaurar i fer visitable la Torre de Sant Joan, ubicada a la badia dels Alfacs.

Segons ha explicat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs,  el consistori disposa d'un avantprojecte que ha de servir per redactar el projecte executiu i licitar les obres. Està previst netejar la part interior i efectuar-hi excavacions arqueològiques. Això ha de permetre determinar si els materials que s'hi acumulen poden ser incorporats a la part derruïda a l'hora d'elaborar el projecte executiu.

Per altra banda, també es té previst consolidar els elements que es mantenen i s'habilitarà una passarel·la de fusta pel lateral de l'estructura per facilitar l'accés, evitant cobrir el corriol de pedres característic. 
 
"Amposta té poques construccions del 1.576: no podem deixar que continuï degradant-se", ha remarcat Tomàs. La Torre va ser construïda per ordre de Felip II per vigilar les entrades dels pirates sarraïns, juntament amb altres estructures similars al voltant de la badia dels Alfacs. Des de fa anys però, la torre es troba unes desenes de metres dins les aigües de la badia i és només accessible per un corriol de pedres que sobresurten amb la marea baixa. Aquesta importància històrica i singularitat paisatgística la va convertir en Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). També es troba inclosa en el catàleg de fortificacions de la Direcció General de Costes.
 
L'avantprojecte calcula la inversió necessària en 247.000 euros. Tot i que el projecte no es materialitzaria abans de, com a mínim, dos anys, el govern municipal ha decidit posar en marxa el procediment administratiu coincidint amb la recent adjudicació del tram de guarda costanera entre la mateixa torre i el Poblenou, fet que permetrà millorar de forma ostensible l'accés a la zona. Tomàs també ha subratllat la voluntat del consistori d'optar als ajuts de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment, que podrien arribar a subvencionar fins a un 75% de l'import de l'actuació.
 

La Torre de Sant Joan, ubicada a la badia dels Alfacs. Foto: Roser Regolf


Una estructura amb història

La Torre de Sant Joan data de finals del segle XVI, i es va construir com a estructura de defensa per protegir el territori contra els pirates sarraïns. Temps després, l’edifici també va ser utilitzat pels ciutadans dels pobles veïns com a amagatall durant les guerres o com a refugi per als mariners quan hi havia mala mar.
 
Activa durant 250 anys, va ser destruïda, possiblement, per l'armada britànica durant la guerra del Francès. L'any 1950 es van desmantellar els grans blocs que la formaven per construir les cases del nucli del Poblenou del Delta.
 
Ara, però, el consistori, en la línia dels projectes en marxa per recuperar la zona del Castell i de la façana fluvial, ha posat en marxa el procediment per fer efectiva la seva restauració i poder-la fer accessible al públic.