«A les fosques», un documental que recull el testimoni de la Guerra Civil a Tortosa

El film està produït pels periodistes Andreu Caralt i Oriol Gracià i s'estrena diumenge a l'Observatori de l'Ebre

Una de les supervivents dels bombardejos a Tortosa, durant l'enregistrament del documental.
Una de les supervivents dels bombardejos a Tortosa, durant l'enregistrament del documental. | ACN
Redacció
04 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:28h
En el marc del Festival Front, aquest diumenge s'estrena a l'Observatori de l'Ebre el documental 'A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada'.

Les experiències d'una dotzena de supervivents dels bombardejos a la capital ebrenca, entre 1937 i 1938, així com l'evacuació de la ciutat durant la guerra i la vida a les serres de Boix i del Coll de l'Alba, són ​alguns dels successos que es podran veure al documental. Un llargmetratge que deixa de banda l'estratègia militar i política de la Guerra Civil i se centra en les històries més humanes d'aquell temps. 

El documental 'A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada' l'han produït els periodistes Andreu Caralt, cofundador de l'empresa de serveis de memòria històrica Terra Enllà, i Oriol Gracià, cofundador de Bluverd Comunicació. Arran de la commemoració d'aquells bombardejos Caralt i Gracià han volgut registrar els testimonis vius d'aquells fets i les vivències dels ciutadans que "van quedar atrapats" en el conflicte.

Els bombardejos a l'Ebre
Entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, Tortosa va patir una vuitantena de bombardejos i atacs aeris de l'Aviació Legionària Italiana i la Legió Còndor. Els tortosins van haver de buscar refugi en zones muntanyoses de l'entorn i aprendre a sobreviure en "condicions miserables". L'abril de 1938, la ciutat va ser evacuada. Uns fets dels quals s'han complert 80 anys, i pels que es va celebrar un homenatge el passat 15 d'abril. 
 

Testimonis dels bombardejos a Tortosa, durant la gravació del documental. Foto: ACN


L'audiovisual d'Andreu Caralt i Oriol Gràcia ha volgut enregistrar la memòria viva d'aquells fets amb un recull de vivències contades en primera persona. El film s'ha estructurat a partir de tres fragments del 'Diario en tiempo de guerra: 20 de julio de 1936-22 de octubre de 1938', del Pare Lluís Rodés Campderà, el que va ser director de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes entre els anys 1920 i 1939. En plena Guerra Civil, aquest prestigiós astrònom va ser testimoni directe dels bombardejos de Tortosa i va quedar trasbalsat pels fets viscuts durant la guerra, tal com explica en el seu diari.

‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada’ es projectarà durant la primera edició del Festival Front, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau. Un certamen s’inaugurarà aquest diumenge, a les sis de la tarda, on també es podrà gaudir d’un tast de vins gratuït del Celler Herència Altés de Gandesa i del concert acústic de la cantant Maria Rodés.