L'Escola d'Art de Tortosa mostrarà els «secrets» de la pintura sobre fusta

La iniciativa s'emmarca en el cicle d'activitats a l'entorn de l'antic retaule de la Mare de Déu dels Àngels de Tortosa, actualment ubicada al MNAC

Retaule de la Mare de Déu dels Àngels de les Clarisses de Tortosa.
Retaule de la Mare de Déu dels Àngels de les Clarisses de Tortosa. | Cedida
Redacció
02 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:46h

Els preparatius de la pintura al tremp, els pigments que l'acoloren o els aglutinants que incorpora són només alguns dels procediments que van fer mestres de diferents pintures sobre fusta. Unes obres d’entre les quals destaquen algunes tan emblemàtiques com el retaule gòtic de la Mare de Déu dels Àngels, antigament ubicat al convent de les Clarisses de Tortosa, i que actualment es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Amb l'objectiu de conèixer els 'secrets' d'una pintura com aquesta, l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa durà a terme aquest dissabte 6 d'octubre, el taller gratuït 'Experimentar amb la tècnica pictòrica'. L'activitat és una de les propostes que aquest centre artístic ha organitzat al voltant de l'antic retaule de la Mare de Déu dels Àngels. El mateix taller s'impartirà de nou l’1 de desembre, i en ambdós casos caldrà inscriure’s a través de la pàgina de la Diputació, atès que les places són limitades. 

L'Escola compta una sèrie d’activitats programades sobre aquesta temàtica, una d’elles és l'itinerari 'El camí d'una obra d'art', el 27 d'octubre, a les 11.30 h, que permetrà conèixer la història i iconografia del retaule a través de diversos espais de la Tortosa antiga, com la Catedral, la plaça dels Dolors i el convent de les Clarisses.

El programa compta també amb una activitat doble que fusiona l’itinerari esmentat anteriorment  i el taller de pintura al tremp sobre fusta a l'Escola d'Art o una visita comentada al retaule del MNAC i a la col·lecció romànica i gòtica d'aquest museu barceloní, on s’anirà amb autobús el 10 de novembre.

Aquest programa d'activitats pretén contextualitzar el patrimoni cultural i artístic del territori, sensibilitzar sobre la importància de la restauració i la conservació preventiva, recordar la missió dels museus i educar en l’art, la cultura i el patrimoni.