bolets

Els boletaires esperen una temporada «de rècord»

Rovellons, ceps, rossinyols i camagrocs, les espècies amb més presència als boscos catalans

per Redacció , 26 de setembre de 2018 a les 10:24 |
Rafael Marín examinant un dels bolets que acaba d'agafar a Montferrer i Castellbò | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'investigador i micòleg del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, ha explicat a l'ACN que enguany la temporada de bolets s'ha avançat de manera notable i, si les previsions segueixen així, podria tornar a ser una temporada "de rècord", com la que hi va haver el 2014.

"De moment anem cap aquí, però ja veurem si continua", ha assenyalat. L'investigador ha explicat que, enguany, les grans precipitacions durant els mesos de juliol i agost han provocat que la producció de bolets haja començat abans. Les zones on estan creixent més fongs se situen, sobretot, al Pirineu. La mitjana en estos  indrets, on ja s'està collint des de fa un mes i mig, és de 250 quilos per hectàrea, "una barbaritat per l'època en què ens trobem".


A dia d'avui, tot i que els experts encara no han tancat les seues previsions, ja poden assegurar que esta temporada de bolets és molt millor que la de l'any passat. Martínez de Aragón ha explicat que a hores d'ara a tot Catalunya s'estan recollint de mitjana 20 quilos per hectàrea, mentre que la mitjana de l'any passat durant tota la temporada va ser 10 quilos. 
 

Rafael Marín examinant un dels bolets que acaba d'agafar a Montferrer i Castellbò Foto: ACN


Ha assenyalat que als boscos catalans pràcticament ja es poden trobar totes les espècies, "sobretot les que més ens agraden", com els ceps, els rossinyols, rovellons, apagallums, fredolics i camagrocs. A més, la qualitat és bona perquè el micelis tenen pocs cucs. De moment, les espècies que més han aparegut són els rovellons, ceps, rossinyols i camagrocs. El micòleg ha explicat que es pot anar pel bosc i "trobar-te tranquil·lament un mantell groc per tot arreu". 

Tot i que la zona del Pirineu destaca per sobre de la resta, els bolets també es poden trobar en aquelles comarques on ha plogut més i que es troben en plena producció com Osona, el Berguedà o el Solsonès. Malgrat que les quantitats mitjanes ara estan als 20 quilos per hectàrea, Martínez de Aragón ha pronosticat que en les setmanes següents anirà creixent i se situarà ja als 25. "Una quantitat realment important", ha dit l'investigador. Ara mateix, ha afegit, "qui vagi al bosc, trobarà bolets sí o sí".

Futur incert amb el canvi climàtic

El canvi climàtic també és un dels factors que interfereix en la producció de bolets i en tants altres processos naturals. Martínez de Aragón ha dit que la qüestió del canvi climàtic afecta a la producció, però el que encara no se sap és de quina manera i en quina magnitud. Fins ara, semblava que la producció s'estava "alentint".

Si antigament la recol·lecció de bolets al Pirineu començava a principis d'agost, en els darrers anys s'havia vist com ja s'havia d'esperar fins a finals d'agost per anar-los a buscar, mentre que en zones del Prepirineu o la Catalunya Central s'havia d'esperar ben bé fins el 15 o 20 de setembre.
 

Dues persones sortint de comprar bolets Foto: ACN


Enguany, però, esta norma no s'ha complert. Amb tot, a nivell general, l'investigador ha explicat que la tendència que manté el canvi climàtic és a posposar en el temps la producció dels fongs als boscos. Ara bé, si n'hi haurà més quantitat a resultes del canvi climàtic o menys, "això ja és molt més difícil de dir", ha assenyalat, "perquè els models de canvi climàtic tampoc diuen si plourà més o menys a la tardor, que és factor que influeix en els bolets". A més, els científics tampoc saben encara si l'augment de temperatura global serà bo pels bolets, "perquè potser amb la temperatura més alta es podria allargar la temporada", ha afegit.

 

El boletaire José González, en plena acció al bosc de Montferrer i Castellbò Foto: ACN

 

Participació