La cultura com a motor de canvi

Els beneficis d'un acte cultural no són únicament econòmics, sinó que l'enriquiment cultural, les experiències i l'obertura de mires que ofereixen poden ser brutals

Pep Simó
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:31h
Un espectacle de Fira Tàrrega
Un espectacle de Fira Tàrrega | Àlvar Llobet
Ara fa unes setmanes vam visitar Fira Tàrrega, un cap de setmana que des de fa anys s'ha senyalat en roig en la nostra agenda cultural. I com cada any veiem com el poble es transforma i com Tàrrega es convertix en la capital cultural del teatre i el circ.

Recordo que Tàrrega té uns 17000 habitats i és la capital de la comarca de l'Urgell, situada a més de 100 quilòmetres de Barcelona, i tot i això, durant un cap de setmana milers de visitants omplen les seues places i carrers, fent de la ciutat un gran escenari on els visitants són una part més de l'obra.

No hi ha dubte que la ciutat estima la Fira i és que resulta difícil trobar un restaurant, un bar, un hotel, algú que no en surti beneficiat, milers de visitants poden produir maldecaps, soroll, brutícia però també beneficis, compres, llits d'hotel o plats de restaurant.

Fira Tàrrega no n'és l'únic cas i són moltes les ciutats que aprofiten les bondats dels esdeveniments culturals per a fer-se un nom dins del panorama musical, teatral, cultural.

I és que els beneficis no són únicament econòmics, sinó que l'enriquiment cultural, les experiències i l'obertura de mires que ofereix un esdeveniment d'estes característiques és brutal per a un municipi com Tàrrega, pensem que la seua gent haurà gaudit de més experiències teatrals que molta gent vivint a Barcelona. I és que veure els nens i els més joves omplen les primeres fileres dels espectacles, observant en atenció els artistes ens dóna una expectativa enorme i de ben segur en el futur més pròxim apareixeran actors, directors, dramaturgs a una comarca i un territori no tan diferent de les Terres de l'Ebre.

Sí que és veritat que aquí estan apareixent i consolidant-se propostes de caràcter similar, com el Deltebre Dansa, però hem d'ajudar a consolidar-les, a no perdre-les i a fer força entre tots perquè se'n creen de noves, innovadores, diferents, si Tàrrega s'ha convertit en una referència perquè no pot ser-ho Deltebre (que ja ho és), Amposta, Tortosa, Ulldecona o Gandesa?

PD: Crec que ja és hora de dir prou a la utilització de gots de plàstic d’un sol ús a tot arreu, ja sigue Fira Tàrrega, un festival de música o les festes majors de qualsevol poble! Ens hem parat a pensar la quantitat de brossa que generem en tan sols 2 dies?

Prou d’elements que utilitzem una sola vegada i les tirem directament a la brossa, i més quan hi ha alternatives tan fàcils com el got de plàstic reutilitzable que evita la generació de tones i tones de residus. O ens hi fiquem en serio o cada un dels festivals, fires o festes majors s'acaben convertint en un generador de residus brutal, el nostre planeta ja no pot fer front a tanta deixalla i tant de plàstic, així que des d'aquí una crida, prohibició dels gots d’un sol ús ja!!