El congrés que actualitzarà les investigacions sobre la Batalla de l'Ebre, 80 anys després

Tindrà lloc a Tortosa del 28 al 30 de setembre i del 5 al 7 d'octubre

Recreació històrica de la batalla de l'Ebre, en una imatge d'arxiu.
Recreació històrica de la batalla de l'Ebre, en una imatge d'arxiu. | Cedida
Redacció
21 de setembre del 2018
Actualitzat el 22 de setembre a les 10:53h
El Congrés Internacional "80 anys de la Batalla de l'Ebre" està a punt de donar el seu tret de sortida. El pròxim divendres 28 de setembre s'iniciarà a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa un congrés que vol donar cabuda a tots els temes relacionats en una batalla que va acabar decidint la Guerra Civil i que s'allargarà durant dos caps de setmana del 28 al 30 de setembre i del 5 al 7 d'octubre.

De la Batalla de l’Ebre, se n’ha parlat molt, i, tot i així, encara hi ha molt per dir. Amb esta intenció es posa en marxa l’organització un congrés que pretén ser un espai de coneixement i de debat, “on no es repetisquen aspectes històrics ja explicats amb escreix, sinó que genere una visió propera, contrastada i més innovadora a l’hora d’explicar aquells fets”, anuncia l’organització. El format del congrés combinarà ponències amb comunicacions sobre cinc eixos temàtics: el context polític estatal i internacional, els aspectos bèl·lics, la vida local al front de guerra i refugiats, la sanitat i la literatura, cinema, premsa i altres elements propagandístics sobre la batalla, i també es realitzaran visites guiades i comentades per espais significatius.

Roc Salvadó, un dels membres de l'organització i professor tutor del Centre Associat de la UNED de Tortosa, afirma que després de dos anys de feina, engeguen el congrés il·lusionants: "la Batalla de l'Ebre és un dels moments històrics més importants del segle passat, ja no només a les Terres de l'Ebre, sinó en la història d'Espanya i com bona part de la història és sempre important revisar-la". 

El Congrés té previstes diverses ponències i col·loquis, però també visites a espais de la Batalla de l’Ebre a Tortosa i a Campredó, una recreació històrica al mercat municipal de Tortosa i la representació d’una obra de teatre, així com una visita al camp d'aviació de la Luftwaffe a la Sénia.

"Volem que el congrés no sigue endogàmic, i per això l'hem obert a tot el públic possible, hi haurà molt públic universitari i acadèmic, però creiem que rememorar esta batalla històrica és interessant per a tota la població ebrenca i de la resta de Catalunya. Per això es parlarà d'una forma clara, per acostar la Batalla de l'Ebre al públic no expert en la matèria", ha comentat Salvadó. 

Durant l'esdeveniment els ponents analitzaran la Batalla de l'Ebre en diferents aspectes: "No ens quedarem només amb el punt de vista bèl·lic, encara que este tindrà un espai important, sinó que volem analitzar aspectes com el ressò internacional, la vida al front de guerra i refugiats, o la sanitat". 

Els organitzadors recorden que la Batalla de l'Ebre va ser una de les batalles més grans de la Guerra Civil espanyola, "per això encara és més important explicar el context i les conseqüències que esta va comportar, i no només per a la gent de l'Ebre, sinó que podem dir que la Batalla de l'Ebre marca el final de la II República, ja que un cop acabada la batalla, Catalunya va caure ràpidament en mans de les tropes franquistes". 

Pel que fa a les expectatives de públic, els organitzadors consideren que són molt bones "ja portem més de 70 persones inscrites i hem ampliat el període perquè la gent puga inscriure's fins a l'últim dia. No volem que ningú que vulgue es quede sense poder vindre. I pel que fa a la procedència, tenim inscrit de tot arreu, la nostra voluntat és de fer extensible este congrés a tota la gent que li interesse".

Es tracta d’una activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament a través de l’ICE de la URV amb una certificació de 35 hores i es reconeixerà un crèdit ECTS de 32 hores als alumnes de la UNED que estiguen matriculats en una carrera/grau. Per a més informació podeu consultar la seua pàgina web batalladelebre.cat.
 

Imatge de la presentació del Congrés de la Batalla de l'Ebre Foto: Cedida