El Congrés dels Diputats decidirà la setmana que ve si investiga el cas Castor

Votarà la creació d'una comissió d’investigació demanada per Podem

La plataforma Castor, vista des de la costa del Montsià.
La plataforma Castor, vista des de la costa del Montsià. | ACN
Redacció
18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:17h
El ple del Congrés dels Diputats decidirà la setmana que ve si crea -com demana Podem- una comissió d’investigació per abordar el fiasco del magatzem de gas Castor que ha costat 1.350 milions d’euros als consumidors. Així ho ha decidit la Mesa i la Junta de Portaveus, que han acordat per unanimitat portar la petició de Podem a l'ordre del dia de la pròxima reunió plenària.

Si prospera, la comissió investigarà “les possibles responsabilitats polítiques derivades de les irregularitats del procés d’adjudicació, finançament, construcció i indemnització” de la instal·lació. La setmana passada la Sala Penal de l’Audiència Nacional va confirmar la decisió de la jutgessa Carmen Lamela d’arxivar la querella interposada per la Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització contra els exministres Joan Clos, Miguel Sebastián, José Manuel Soria, Magdalena Álvarez i Elena Espinosa, així com contra el president d’ACS, Florentino Pérez.

Segons consta a la petició registrada per Podem, la comissió hauria d’analitzar la manca de transparència en el sistema d’adjudicació i concessió per construir i explotar el magatzem, així com les possibles irregularitats vinculades al finançament del projecte. En cas que obtingués els vots suficients, treballaria durant tres mesos, i per fer les seues tasques podria reclamar compareixences i demanar informació al govern espanyol a altres administracions, així com a les empreses afectades. 

També analitzaria els motius del sobrecost de l‘execució des de l’inici fins la suspensió del projecte, i les disposicions normatives que es van aprovar per blindar la inversió. A més, abordaria l’existència de clàusules contràries a la concurrència pública i la suposada ocultació d’informes que advertien del perill de moviments sísmics a la zona que podrien afectar la població. 

Per últim, les possibles responsabilitats tècniques, econòmiques i polítiques que es puguen derivar de l’actuació de les administracions i de l’empresa adjudicatària, i la legalitat de la indemnització rebuda per ACS i altres inversors. Segons la proposta que se sotmetrà al ple, la comissió estaria formada per dos representants del PP, PSOE, Podem i Cs, un d’ERC, un del PNB i un del Mixt, on hi ha Compromís i PDeCAT. La seua primera missió serà redactar un pla de treball a proposta dels grups parlamentàris amb les compareixences i la documentació que vulguen demanar.