La gent de l'Ebre se suma en massa a l'apel·lació per fer efectiva la República

Els ebrencs han omplert 64 autobusos, a més dels manifestants que s'han desplaçat en tren i vehicles particulars per participar en la mobilització que ha omplert la Diagonal

Imatge aèria de la massiva manifestació d'este 11 del setembre del 2018 a Barcelona.
Imatge aèria de la massiva manifestació d'este 11 del setembre del 2018 a Barcelona. | Adrià Costa
Redacció
11 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:31h
Seixanta-quatre autobusos plens de gent convençuda, a més de la que s'ha desplaçat en tren o vehicles particulars, han format part del massiu contingent ebrenc que esta tarda s'ha sumat a la manifestació de la Diada amb un doble objectiu: l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i la implementació de la República catalana seguint el mandat del poble. Per això, molts dels desplaçats han apel·lat a la classe política per a que actue en consonància amb les urnes prenent el pols a unes mobilitzacions que no defallixen  i face efectiva la República. 

En este sentit s’ha pronunciat Manel Alves, coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les Terres de l’Ebre, que ha fet una “valoració un cop més molt positiva” de la resposta ciutadana a la reclamació d’esta Diada celebrada en unes “condicions difícils després de tot el que va succeir la tardor passada, amb tota la repressió de l’Estat i l’intent de liquidació del moviment independentista, estem ferms i determinats”, ha afirmat. El missatge, ha remarcat, està molt clar: “Hem reclamat el mandat democràtic de l’1 d’octubre i el dret que ens hem guanyat a esdevenir una república, un estat independent, per tant demanem que es face efectiva esta república sense més dilacions, que les forces polítiques es posen d’acord, posen en comú una estratègia per desplegar la república catalana i fer-la efectiva, és el que la gent ens mereixem”. Segons ha recordat, “l’1 d’octubre no va ser un acte simbòlic, no ens vam posar davant de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil espanyoles per a res, ho vam fer per aconseguir la república per tant, este és un toc d’atenció per part dels dirigents de les entitats sobiranistes i cal que els partits facen el que han de fer, que és fer efectiva la república que reclamem des de fa anys”.


(La pancarta del pont de la cimentera sobre l'N-340, traslladada des d'Alcanar)

També ha apel·lat als dirigents polítics Irene Negre, membre de l’ANC ebrenca: “Tal com ha dit l’Elisenda Paluzie -presidenta de la Assemblea Nacional Catalana (ANC)- demanem també unitat i fermesa als dirigents polítics, sabem que no serà fàcil, ens encomanem la nostra feina al poble i sabem que hem d’estar mobilitzats, però també ells han de fer feina, des de les institucions i des de baix, tots units cadascú amb les seues diferències ho aconseguirem, tenint clar que l’objectiu principal és la república per la qual es van comprometre el 21 de desembre, quan per desgracia ja teníem presos a la presó”. Negre ha reclamat també l’alliberament dels presos polítics “perquè si no hi ha delicte i no hi ha causa,  per això demanem l’anul·lació del judici o l’absolució directa i que els posen en llibertat”.
 

Els Castellers de Tortosa, amb una pancarta reclamant la llibertat dels presos polítics.


Carme Abril, militant de la CUP a Deltebre, ha fet referència també a la “la determinació i l'energia de la gent per la independència malgrat alguns desànims enfront la inacció política per fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre”. “La capacitat de convocatòria ja va més enllà de les entitats sobiranistes, tan de bo puguem reviure un 3 d'octubre, que va ser una revolució real que va espantar els de fora i els de casa”. Per a Abril, “omplir la Diagonal i trobar-nos amb gent de Gandesa, d'Orta, de Tortosa, Santa Bàrbara, de l'Aldea, de l'Ampolla , el Perelló, la Cala... i d'arreu de les Terres de l'Ebre, el nebot que treballa i estudia a BCN... no han estat només abraçades i alegries, sinó mostra de la solidaritat de gent que fa molt que lluitem pel territori i per un món millor, per la independència contra l'opressió i ara contra una repressió duríssima”.
 

El delegat del Govern a l'Ebre, Xavier Pallarès, i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, participant a la Diada.


“Esta manifestació és especial perquè és la primera sense els que estan empresonats o a l’exili, és festiva igual però això afecta emocionalment, encara que a la vegada particularment la visco amb il·lusió afegida perquè sento la responsabilitat de ser membre del Govern. Fa anys que estem en esta lluita com a país però amb la lluita pel riu també fa anys que hi estem i, sense aquell, este moviment no seria el mateix”, afirma la tortosina Montse Castellà, cap de Gabinet de la consellera de Cultura. “No dixa de ser curiós que ara que alguns, amb més o menys vehemència i educació, s’esmeleguen criticant els darrers 11 de setembre amb el pretext de que són més excloents, justament ara siguen les diades més nombroses, participatives i cíviques. No sereu vosaltres que no vos hi voleu incloure i llavors heu de dir que som nosaltres los excloents? Vos hi esperem, sempre al costat de la democràcia i la llibertat, perquè la República que estem construint també és per a vosaltres, que la rebutgeu ignorant que el nou país el volem millor per a tothom”, ha afegit la cantautora ebrenca.
 

Veïns de Miravet, entre els molts ebrencs desplaçats a la Diagonal.


També el cantant del grup Pepet i Marieta, l’ulldeconenc Josep Bordes, ha destacat que “en la constància està l'èxit. N'hi ha d'impacients, però la majoria sabem que això és una carrera de fons i any rere any acudim en massa a la gran mani”. Bordes s’ha mostrat “emociona en  comprovar una vegada més que l'esperit independentista gaudeix de molt bona salut, ara bé, serem capaços d'encomanar-lo a la resta de catalans? Espanya mos ho posa fàcil, però cal jugar molt bé les cartes i malauradament lo taulell de joc el posen ells”, ha advertit.
 

Un grup de veïns de Santa Bàrbara, també presents a la mobilització. Foto: N.R.


Molts ebrencs que no s’han pogut desplaçar a Barcelona han seguit la Diada de prop a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. És el cas de la diputada republicana Irene Fornós, que l’ha viscut “de manera diferent, des de casa per un contratemps, però contenta de reconèixer a les imatges a molta gent del nostre territori mobilitzada i de la gran resposta que hi ha hagut”. Al seu parer, “al combat s’hi ha d’estar fins que no aconseguim la victòria i hi tornarem a ser si cal”.
 

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, durant la manifestació d'avui.

 

Veïns de la Ràpita, abans d'agafar el bus cap a Barcelona, este matí.

 

La diputada ebrenca Mònica Sales, del PDeCat. Foto: Diada 2018, Mònica Sales

 

Autobús amb veïns del Perelló, cap a Barcelona este matí. Foto: ANCElPerelló