Arxivada la denúncia contra el grup organitzat que va arrencar llaços grocs a la Ribera d'Ebre

Els Mossos van identificar-los i denunciar per la via administrativa, que segueix el seu curs | El jutjat de Falset sosté que no concorren els elements necessaris per acusar-los dels delictes de danys al mobiliari urbà i furt

El grup identificat feia servir mapes de les poblacions i tenia un pla traçat per arrencar els llaços
El grup identificat feia servir mapes de les poblacions i tenia un pla traçat per arrencar els llaços
Redacció
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:27h
El jutjat número 1 de Falset ha arxivat la denúncia que quatre particulars van presentar contra un grup de persones que arrencaven llaços grocs i símbols independentistes a Vandellòs (Baix Camp), Tivissa i Móra la Nova (Ribera d'Ebre), i també a L'Ametlla de Mar (Baix Ebre), i entre els quals hi havia un agent de la Guàrdia Civil. Els Mossos d'Esquadra també van identificar-los i denunciar per la via administrativa. Este procediment, malgrat la decisió del jutjat, segueix el seu curs.

En la interlocutòria, però, el jutjat considera que no concorren els elements integrants dels delictes de danys al mobiliari urbà i furt de què els acusava la policia catalana. En este sentit, en la resolució el jutge subratlla que les persones que retiren “símbols polítics” actuen “amb finalitats molt diferents a l’obtenció d’un benefici o avantatge econòmic”, un element que resulta bàsic, diu, per a l’apreciació del delicte de furt.

A més, el jutjat relativitza els danys denunciats -una esgarrapada en un cartell de Municipi de la República Catalana i el tall de les cordes on s’hissava una estelada- i afirma que, en tot cas, poden suposar una infracció de la Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana, l’aplicació de la qual no correspon al jutjat.

Diligències contra els Mossos

A banda, la Fiscalia Superior de Catalunya va obrir diligències d'investigació per la identificació per part dels Mossos d'Esquadra de diverses persones que retiraven llaços grocs de la via pública. El ministeri públic vol saber els "motius concrets" de les identificacions i els "criteris" d'actuació en casos similars.

En un decret de tres pàgines firmat pel tinent fiscal, Pedro Ariche, en funcions de fiscal superior, el ministeri públic ordenava al comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, que li remetés un informe amb totes les actuacions i diligències en relació a les actuacions policials del 17 d'agost a Vandellòs i la Ribera d'Ebre.

També volia que identifiqués els agents actuants pel seu número de carnet professional i si les diligències practicades van comportar una denúncia al jutjat o un expedient administratiu per infracció de la llei de seguretat ciutadana. La mateixa ordre dona a l'alcalde de l'Ametlla de Mar pels fets del 24 d'agost al seu poble, on va actuar la Policia Local.