Torra ofereix el port de la Ràpita per acollir l'Aquarius

A més del port rapitenc, el president ha ofert dos ports més gestionats per la Generalitat, Vilanova i Palamós, després que el govern espanyol haja tancat la porta al vaixell de rescat

Imatge d'un rescat en alta mar
Imatge d'un rescat en alta mar | SOS Mediterranée
Redacció
14 d'agost del 2018
Actualitzat a les 11:56h
L'Aquarius, amb 141 persones a bord, 67 d'elles menors d'edat, es troba al mig del mar a l'espera de trobar algun port on desembarcar. Esta vegada, Espanya no és una alternativa. Després de la negativa de Malta, Itàlia i Tunísia, el govern de Pedro Sánchez ha tancat també la porta al vaixell de rescat assegurant que, ara, els ports de l'Estat "no són els més segurs". Tot plegat dos mesos després que València acollís més de 600 persones rescatades pel mateix vaixell, una de les primeres decisions del nou govern socialista, que volia reivindicar les seues diferències amb l'anterior executiu. 

El vaixell Aquarius va reclamar diumenge a la Unió Europea (UE) un port "segur i proper" per desembarcar els 141 migrants que porta a bord, rescatats el passat divendres en dues operacions en aigües internacionals davant les costes de Líbia. Barcelona ja va oferir ahir el port per acollir el vaixell. Ho afirmava la tinent d'alcalde Laia Ortiz, ressaltant que la ciutat sempre està compromesa amb la vida, i va lamentar la deriva xenòfoba que s'està vivint a Europa i que posa en risc els drets humans. 

Este matí, el president Quim Torra també ha ofert els ports de Palamós, Vilanova o Sant Carles de la Ràpita, tots ells "sota l'autoritat del Govern", per poder desembarcar les persones rescatades per l'Aquarius "amb totes les garanties". "Catalunya sempre serà terra d'acollida", ha dit Torra ha través de Twitter. "Els líders polítics espanyols no han estat a l'altura"

Des de Metges Sense Fronteres han interpel·lat directament els governs europeus per tal que atorguen "un port segur i el més pròxim possible, d'acord amb el Dret Marítim Internacional, on poder desembarcar aquestes persones rescatades". En una entrevista a El Món a Rac1, el president de l'ONG, David Noguera, ha acusat els líders espanyols i europeus de "no estar a l'altura de la situació". "És necessari un discurs més responsable i més humà", ha reivindicat. 

En este sentit, ha demanat separar el debat de la immigració de la qüestió de l'Aquarius, que es tracta d'un rescat. "La UE ha de trobar un mecanisme per assegurar que el rescat d'aquestes persones es fa d'una manera efectiva i que aquestes xifres de mortalitat i patiment acaben d'una vegada", ha reclamat Noguera.

Les persones rescatades per l'Aquarius, en este cas, provenen de Somàlia i Eritrea, països en conflicte. Noguera ha explicat que es tracta de gent "que es llança al mar de manera desesperada" i que s'ha de fer "tot el possible per mantenir-los amb vida i garantir els seus drets". "No crec que Europa es permeti l'espectacle de tenir un vaixell en alta mar amb persones de Somàlia i Eritrea que tenen tot el dret a presentar una demanda d'asil".