La verema d'enguany es preveu més quantiosa que la del 2017

Les previsions a la Terra Alta són iniciar la collita amb una setmana d'endarreriment respecte l'any passat

Alguns ceps amb raïms madurant, a Gandesa.
Alguns ceps amb raïms madurant, a Gandesa. | S.B.
Redacció
14 d'agost del 2018
Actualitzat a les 10:55h
La verema d’enguany es preveu, de manera general i a totes les denominacions d’origen, més quantiosa i amb un endarreriment entre una i dos setmanes respecte de la de l’any passat, cosa que suposa un retorn al temps normal de verema dels últims anys, és a dir, mitjans-finals d’agost o començaments de setembre, si no es repeteixen onades de calor durant les pròximes setmanes d’agost. Excepcionalment, pot ser que no tinguen una recuperació igual les vinyes que han patit una sequera severa en els darrers anys.

Per territoris, a la Terra Alta es preveu una collita superior a la de l’any passat i amb un inici de verema una setmana retardat segons la cooperativa Unió. La mateixa font valora que tant al Priorat com al Montsant es preveu que les collites recuperen les dates d’inici normals dels darrers anys, amb dues setmanes i 10 dies de retard respecte de l’any passat, respectivament, i una producció superior a la de l’any 2017.  

A l’Empordà, Serveis de Sanitat Vegetal de l’Empordà i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen (CRDO) Empordà calculen una collita bona, superior a l’any passat en rendiment, una producció global en la mitjana dels darrers anys i un començament de la verema una setmana més tard respecte de l’any 2017, i, per tant, més acostat a les dates tradicionals, entre el 15 i el 20 d’agost.

Costers del Segre preveu una collita superior a l’any passat, amb un estat sanitari molt bo. El celler Raimat calcula començar a entrar entre el 7 i l’11 d’agost. El Departament d’Agricultura va informar que la pedregada del 20 de juliol, amb un grau d’afectació entre el 30-50% en un conjunt de més de 400 hectàrees, principalment a la subzona de Raimat, pot suposar una pèrdua lleugera de collita, que s’estima a l’entorn del 3%.

La Conca de Barberà calcula iniciar la verema entre la darrera setmana d’agost i la primera de setembre, segons informa el mateix CRDO Conca de Barberà. La sortida de raïms ha estat correcta, exceptuant la varietat trepat com a conseqüència de l’anterior sequera. En esta mateixa zona hi va haver algunes tempestes amb calamarsa o pedra molt locals (zona de Solivella i Sarral) i lleus, i caldrà esperar per veure si varia el volum final de collita.
Al Pla de Bages, el CRDO Pla de Bages preveu que la verema s’iniciarà els darrers dies d’agost, com en anys habituals. De moment, es calcula una collita entre un 20-30% superior a l'any passat, encara que en parcel·les puntuals hi haurà una pèrdua important a causa de la quantitat de raïm afectat per míldiu, un fong que ataca les fulles i els raïms dels ceps.

A Alella, el CRDO Alella preveu una pujada de la producció a confirmar fins a les dates pròximes al temps de collir, a l’entorn d’un 10% respecte de l’any passat. La previsió d’inici de la verema de les varietats primerenques és cap al 15 d’agost, i la de les varietats com la pansa blanca o la garnatxa, cap a començaments de setembre si continua el temps de calor i no hi ha pluja. El míldiu ha afectat algunes varietats, però sense un impacte greu, i s’espera que siga una bona anyada.

Al Penedès, el CRDO Penedès calcula un inici de verema entre el 9 i el 10 d’agost, segons la zona, les varietats i les temperatures que es donen durant el mes. Hi ha vinyes amb una afectació de míldiu important, tant en fulla com en fruit. No s’espera que això afecte la qualitat de la verema, però sí que podria suposar una pèrdua de raïm puntual. Caldrà determinar quin volum de collita pot disminuir per este fet.

Al Montsant, el CRDO Montsant estima un increment de la producció respecte de l’any passat fins a arribar a uns nivells pròxims a la mitjana. La pressió de malalties fúngiques no ha estat tan alta com en altres zones, tot i haver estat un any complicat. S’espera l’inici de la verema cap a primers de setembre; per tant, es retarda uns 10-15 dies respecte de la campanya anterior.