La Terra Alta es postula com a subseu de l'Escola de Pastors de Rialp

Alguns municipis de la comarca participaran en plans pilots de silvicultura vinculats a un projecte d'ARCA i Extremadura

Un ramat d'ovelles pasturant entre els arbres, amb el seu pastor Martí Badoqui.
Un ramat d'ovelles pasturant entre els arbres, amb el seu pastor Martí Badoqui. | ACN / A. Ferràs
Redacció
08 d'agost del 2018
Actualitzat a les 19:07h
La Terra Alta no tindrà una escola pròpia de pastors però oferirà els espais i els corrals, que disposa a diferents municipis, per convertir-se en una subseu de l'Escola de Pastor de Catalunya, ubicada a Rialp (Pallars Sobirà). Fer-hi pràctiques o establir-se un cop apresos els coneixements a Lleida, són algunes de les possibilitats que ofereix la comarca ebrenca.

La Terra Alta ha començat a desenvolupar plans pilot de silvicultura a Gandesa i el Pinell de Brai i vol fer una aposta per ampliar este tipus de projecte a altres municipis. Ho farà a través d'un conveni signat per ARCA (Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya) i la Comunitat d'Extremadura que pretén dinamitzar els espais rurals a través de la gestió forestal, la silvicultura i els productes de proximitat.

Martí Badoqui, pastor de Bot amb 214 caps de bestiar al seu càrrec, pastura des de fa uns mesos a la serra de Pàndols i Cavalls. La gestió forestal que s'hi va dur a terme, i les facilitats per obtenir aigua que li han posat des de l'ADF (Agrupació de Defensa Forestal) del Pinell de Brai, permeten que les cabres siguen les encarregades d'acabar de netejar el sotabosc. Amb espais millorats per a la pastura, molts corrals abandonats i pobles en imparable envelliment i despoblament, la comarca de la Terra Alta, treballa perquè la prova pilot que s'ha engegat amb Badoqui sigui un exemple per a altres municipis, un atractiu per a altres cabrers i sobretot un actiu per atreure jovent i famílies que es vulguen establir a la Terra Alta.

Un dels vincles que pot ajudar a aconseguir-ho, és convertir la comarca en subseu de l'Escola de Pastors de Catalunya. "La finalitat no és fer un altra escola sinó lligar convenis de col·laboració amb esta escola de Rialp per ser subseus i espais col·laboradors. Un pastor que vulga venir a fer les pràctiques tindrà corral, lloc de pastura i convenis amb els ajuntaments i se li facilitarà la feina de desenvolupament a la pròpia Escola de Pastors", ha explicat Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta.
 

Martí Badoqui vigilant el seu ramat. Foto: ACN / A. Ferràs

 

Nous projectes de dinamització forestal

Una iniciativa que ajudarà a tenir els espais adequats i adaptats per a la pastura, és el conveni que ha signat l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Comunitat d'Extremadura. Luz ha avançat que el projecte, que es presentarà aviat, comptarà amb la Terra Alta com una de les zones catalanes per desenvolupar la silvicultura, entre d'altres i pobles com Gandesa o Prat de Comte ja tenen terrenys preparats per cedir.

Amb els ramats no només es neteja el bosc i es manté en condicions òptimes davant situacions de risc i d'incendi forestal –avalat per Bombers i ADF's-, sinó que permet ajudar a la promoció dels productes de Km 0, sobretot la carn de cabrit i corder –un dels productes autòctons a la Terra Alta-, els formatges i la llet, o derivats de la llana. "La finalitat és tancar el cercle de l'economia circular", ha defensat Luz. 

Este projecte comptarà amb una línia d'ajuts econòmics del Ministeri d'Agricultura i serà un projecte "transversal" de país, únic a l'estat espanyol, per millorar la gestió forestal i augmentar la prevenció, sobretot en zones "descuidades durant anys" com és el cas dels municipis terraltins. "La idea inicial és arrancar amb el projecte i que amb ell, cada cop la gent sigui més susceptible i que vegin que tenim altres actius i possibilitats, i que estes possibilitats ens les dona el mateix territori", ha defensat el president comarcal.